Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat joi că producţia globală de lemn a continuat să crească în 2013 pentru al patrulea an la rând, transmite AFP.
Producţia de lemn în 2013 a depăşit nivelul de dinaintea crizei în toate grupele de produse, cu excepţia cherestelei. Asia-Pacific, America Latină, Caraibele şi America de Nord au înregistrat cele mai puternice reveniri ale producţiei de lemn. Revenirea în Europa a încetinit în 2012 şi nu şi-a revenit în special în Europa Occidentală şi de Sud, unde producţia şi consumul au scăzut în 2012-2013 pentru unele produse de genul paneluri de lemn şi butuci.
Producţia de paleţi din lemn a atins un nivel record în 2013, stimulată de politicile din domeniul bioenergiei şi ţintele de consum stabilite în Europa. Producţia mondială de paleţi din lemn a crescut cu 12% până la 22 milioane tone în 2013. Piaţa paleţilor de lemn a fost dominată de Europa şi America de Nord care au fost responsabile pentru aproape toată producţia mondială (62% respectiv 34%) şi consumul (81% respectiv 15%).
În schimb, producţia mondială de hârtie a stagnat în 2012-2013 din cauza încetinirii consumului în China, ţară care se orientează din ce în ce mai mult spre mediul digital. Producţia mondială de hârtie a fost de aproape 400 milioane tone în 2013, în scădere cu 1% comparativ cu 2012. În China, cel mai mare producător şi consumator mondial de hârtie, consumul a scăzut uşor (un procent) în 2013 pentru prima dată după 38 de ani de creştere neîntreruptă.
'Dacă oamenii din China vor trece la media electronică, aşa cum am făcut mulţi dintre noi în Vest, acesta va fi sfârşitul unuia din puţinele centre de creştere a consumului de hârtie', a declarat economistul FAO, Adrian Whiteman.
În schimb, China produce şi consumă din ce în ce mai mult alte produse pe bază de lemn. În 2013, China a devansat Canada la producţia de cherestea şi SUA la consumul de cherestea. De asemenea, importurile Chinei de butuci şi cherestea au crescut cu 18% pentru a atinge noi valori record în 2013.
SURSA: Agerpres