În mai puţin de o lună, agricultorii vor recolta grâul, însă nu sunt mulţumiţi de evoluţia culturilor de până acum, deoarece nu au avut parte de suficientă umiditate. Dacă nu va ploua în următoarea perioadă, atunci producţiile din acest an vor fi cu până la 30% mai mici decât cele din 2014. „Din păcate, ne confruntăm cu o secetă cruntă în partea de nord a ţării, mai exact în Moldova. De trei luni, fermierii din această zonă nu au văzut ploaie. Dacă nu vom avea parte de ploi producţiile vor fi cu 60%-70% mai mici în zona Vasluiului şi cu până la 30% mai mici la nivelul întregii ţări“, a afirmat Laurenţiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România şi fermier ce deţine terenuri agricole în Moldova.
Ce spun fermierii
În timp ce culturile din nord au prea puţină apă, deficitul fiind de 1.400 de metri cubi la hectar, nici în zonele cu tradiţie în producerea cerealelor din sudul ţării (judeţele Ialomiţa şi Călăraşi), situaţia nu este una promiţătoare. Ştefan Poienaru, fermierul din Balta Ialomiţei, care exploatează 15.000 de hectare de teren agricol, afirmă că în acest an va obţine o producţie mai mică cu 20% faţă de anul trecut. „După iarnă, perioada de revenire a plantelor a fost mai îndelungată, iar vremea nu a fost favorabilă“, susţine agricultorul din Feteşti. În maximum două săptămâni, Poienaru va începe recoltarea grâului şi abia atunci va cunoaște situaţia reală.
Un alt fermier din Ialomiţa, Nicolae Sitaru, afirmă că, momentan, culturile arată bine, dar a plouat foarte puţin. Având în vedere că lunile mai şi iunie sunt cele mai ploioase din an, speră la câteva averse de ploaie în următoarea perioadă. Sitaru se aşteaptă ca producţia să fie la nivelul celei de anul trecut când a obţinut între 6,5 şi 7,5 tone la hectar. Pe de altă parte, Dimitrie Muscă este optimist şi spune că, în acest an, va obţine producţii la fel de bune ca în 2014. „În zona de vest vom avea producţii bune. În urmă cu 7-8 zile, am avut parte de ploi care ne-au ajutat culturile. Cred că vom recolta circa 7,5 tone de grâu la hectar“, a completat Muscă. Recoltarea culturilor de toamnă (grâu,orz şi ovăz), acesta ar trebui să înceapă pe la sfârşitul lunii iunie sau chiar la începtul lunii iulie. Dacă va continua seceta, atunci fermierii vor fi nevoiţi să recolteze mai repede, ceea ce ar duce la o producţie şi mai mică.
Aşadar, în actualele condiţii, fermierii ar putea obţine în acest an o producţie de grâu mai mică cu 30% faţă de 2014, ceea ce ar însemna că recolta se va ajusta cu circa 2 milioane de tone. În acelaşi timp nici rapiţa nu stă prea bine, fermierii nu au avut încredere în această cultură încă din toamnă. Producţia va fi mai mică cu 15%-20% decât în 2014. De aceea, mulţi fermieri au ales să însămânţeze soia în locul rapiţei. Legat de preţuri, fermierii afirmă că acestea ar trebui să crească având în vedere că vom avea producţii mai mici. „Însă, acest lucru nu se va întâmpla deoarece traderii au anunţat acele preţuri «psihologice»“, mai spune Baciu. El susține că traderii lansează în piaţă preţuri foarte mici, încă de acum, pentru ca în timpul recoltei să tranzacţioneze la preţurile propuse de ei.