Productivitatea în sectorul public, mai mică decât în sectorul privat, în ultimii zece ani

Ritmul de creştere a productivităţii muncii în sectorul public a fost în perioada 2000-2010 de câteva ori mai mic decât în sectorul privat, potrivit unui studiu realizat de un departament specializat al Blocului Naţional Sindical (BNS), potrivit Agerpres.

Cel mai slab au performat sectorul educaţiei, unde creşterea de productivitate a fost de şase ori mai mică decât în sectorul privat, şi sectorul cultural, unde creşterea de productivitate a fost de trei ori mai mică, în timp de în administraţie şi sectorul de sănătate creşterea medie de productivitate a reprezentat două treimi din cea a mediului privat.

În perioada 2000-2010, media anuală a creşterii de productivitate în sectorul de educaţie a fost de 1%, faţă de 6% media creşterii sectorului privat. În perioada analizată cheltuielile cu educaţia s-au majorat de şapte ori.

În sectorul de sănătate, media anuală a creşterii de productivitate a fost de 4%, la fel ca în administraţie, iar în sectorul cultural de 2%. Cheltuielile cu sectorul de sănătate s-au majorat de 5,64 ori, cu administraţia de 5,6 ori, iar cheltuielile pentru cultură de 9 ori.

În sectorul privat, productivitatea muncii era în anul 2000 de numai 3 euro pe oră faţă de media UE-27 de 28 de euro pe oră şi a ajuns în 2010 la 5,3 euro pe oră, comparativ cu media UE+27 de 31,4 euro pe oră.

Studiul recomandă ca departamentele guvernamentale să realizeze declaraţii anuale privind producţia sectorului public, iar fiecare minister să publice aceste declaraţii anuale.