Inflatia pe 11 luni a fost de 16,1%. Calculata pentru perioada noiembrie 2001 – noiembrie 2002, rata inflatiei se cifreaza la 18,6%. Cu o rata lunara pentru decembrie estimata la aproape 2%, inflatia pentru intregul an are toate sansele sa nu depaseasca 20%. Saltul inregistrat in luna noiembrie s-a datorat cresterilor preturilor nealimentare cu 3%, al celor alimentare cu 2,6%, iar ale serviciilor cu 2,5%, comparativ cu luna octombrie. La produsele alimentare, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la legume si conserve de legume. Aceasta majorare de preturi este obisnuita, avand loc intotdeauna dupa trecerea perioadei in care se produc aprovizionarile de iarna. De exemplu, cartofii, care se ieftinisera in octombrie cu 5%, s-au scumpit intr-o luna cu 10,2%. Numai la capitolul fasole si alte leguminoase s-au inregistrat scaderi de 2,3% ale preturilor. Cresterea inflatiei ar fi fost mai mare, in special la marfurile alimentare, daca n-ar fi existat importurile masive care sa mentina preturile jos. Nu este exclus ca in perioada imediat urmatoare sa asistam chiar la o scadere a preturilor, la carnea de porc existand chiar o supraproductie. Preturile ridicate de anul trecut au determinat ca in gospodariile populatiei sa creasca masiv efectivele de porci, oferta depasind cererea in perioada decembrie – ianuarie. Acest fenomen este numai conjunctural, deoarece marea majoritate a porcilor va fi sacrificata in aceasta perioada. Stabilitatea preturilor la carne si preparate din carne se explica si prin importurile la preturi scazute. Mentinerea unor preturi scazute la carne si preparate din carne va fi foarte dificila, in conditiile in care se vor anula facilitatile pentru zonele defavorizate si ale scaderii efectivelor de animale crescute in gospodariile populatiei.

Pretul carnii este diminuat de importuri

La carnea de pasare s-a inregistrat chiar o usoara reducere, ce-i drept de numai 0,2%. Ilie Van, presedintele Asociatiei crescatorilor de pasari din Romania, pune aceasta situatie pe seama importurilor efectuate la preturi deosebit de scazute. „Importurile au ajuns sa reprezinte 40 – 42% din totalul consumului intern. Producatorii interni sunt obligati ca in aceasta perioada sa vanda sub preturile de productie, inregistrand pierderi. In Romania intra pulpe de pui la pretul de 500 dolari/tona, in timp ce pretul normal al unei tone de carne de pui este de minimum 1.200 dolari/tona”, afirma Ilie Van. In schimb, la oua se inregistreaza o crestere spectaculoasa de aproape 33%. Majorarea este considerata de Ilie Van drept normala pentru aceasta perioada a anului, cand productia de oua se micsoreaza drastic, mai ales in gospodariile populatiei. In absenta ofertei de pe piata taraneasca si la o cerere mai mare in preajma sarbatorilor, pretul oualor urca, pentru a se reduce in primavara.

Cresterea la lapte si produse lactate este cauzata in mare parte de pretul majorat al combustibililor, afirma Cristian Herciu, presedinte al Aliantei procesatorilor de lapte din Romania. De asemenea, si tarifele majorate la energie si ale furajelor au un rol insemnat. si aici se constata in perioada iernii o reducere a cantitatii de lapte colectata, diminuarea productiei fiind de circa 40%, comparativ cu vara, ceea ce determina si scumpirea produselor lactate. In domeniul marfurilor nealimentare, ceea mai mare crestere a fost consemnata la energia termica, de 23,1%. si in luna octombrie pretul energiei termice crescuse cu 13%. Aceste evolutii au drept cauza majorarea pretului unei gigacalorii la 800.000 lei, de la data de 1 august. In domeniul serviciilor, cea mai mare majorare s-a inregistrat la serviciile de telefonie, RomTelecom crescand tariful in medie cu 10%.

Inflatia a crescut in ultimele luni ale anului 2002, ceea ce permite atingerea unui rate a inflatiei decembrie 2002 – decembrie 2001 de maximum 19,5%. Rezultatul este multumitor, inscriindu-se in cadrul prognozelor pentru acest an. Dupa ce in prima luna, ianuarie, cresterile de preturi au fost de 2,3%, presiunile inflationiste s-au diminuat, iar rata lunara a inflatiei a coborat vertiginos, pentru ca in luna martie sa atinga un minim istoric, de numai 0,4%. Lunile urmatoare au marcat cresteri mai mici de 1%, ceea ce a permis reducerea dobanzilor, iar statului sa se imprumute la cele mai mici costuri din ultimii ani. Un alt efect pozitiv l-a constituit sporirea creditului neguvernamental, in crestere cu 12,1% pentru lei si 32,1% in valuta, comparativ cu sfarsitul anului anterior. De remarcat ca anul 2002 a fost anul in care dobanzile au atins cele mai mici valori din ultimii 12 ani. Dupa ultimele corectii efectuate de banci, dobanzile pasive au scazut sub 20%, iar cele active se situeaza in jur de 27-28%. Randamentele certificatelor de trezorerie
s-au diminuat si ele de la o emisiune la alta, coborand la 15 – 16% la sfarsitul lunii trecute, dupa ce in urma cu un an se situau la circa 40%. Pentru 2003, prognozele sunt optimiste, situand inflatia in decembrie 2003 la maximum 15%, comparativ cu decembrie 2001. Exista insa riscul cresterii presiunilor inflationiste, care pot anula progresele obtinute pana in prezent. Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, majorarea preturilor la gaze naturale la 1 martie, scumpirea combustibililor sau relaxarea politicii salariale sunt amenintari pentru indeplinirea obiectivului pe care si l-a propus Guvernul pentru domolirea inflatiei.

23,1%
Cresterea preturilor la oua este normala pentru aceasta perioada, productia scazand drastic in gospodariile populatiei.

10,2%
Dupa ce in luna octombrie pretul cartofilor se redusese cu 5%, in noiembrie s-au scumpit cu 10%. Finalizarea lucrarilor de recoltare determina cresterea preturilor.

-0,02%
Importurile ieftine de carne de pasare obliga producatorii autohtoni sa vanda sub costurile de productie. Peste 40% din consum este asigurat din import.

10,6%
Costurile majorate pentru producerea, depozitarea si transportul conservelor de legume explica cresterea preturilor la aceste produse. In mare parte, conservele sunt importate.

4%
Cresterea pretului la lapte si produse lactate este cauzata in mare parte de pretul majorat al combustibililor. La aceasta se adauga tarifele la energie electrica si costul crescut al furajelor.

3%
Majorarea tarifelor la combustibili e corelata cu evolutia cotatiilor internationale ale titeiului. In plus, euro a crescut cu 1,77% in octombrie si 1,44% in noiembrie.

2,5%
La produsele industriei de pielarie conteaza pretul materiilor prime care au crescut la randul lor din cauza tarifelor la energie. Plata fortei de munca a crescut pretul de vanzare al incaltamintei.

10,2%
Cresterea tarifelor pentru serviciile de telefonie a avut la baza majorarea tarifelor efectuata de RomeTelecom. Era necesara pentru apropierea costurilor de furnizare a serviciilor de cele reale.

2,2%
Dupa ce, cu cateva luni in urma, micsorasera preturile la tigarete, in luna noiembrie marile companii care activeaza pe piata romaneasca au ridicat preturile.

23,2%
La 1 august 2002, pretul de referinta al unei gigacalorii a crescut de la 575.000 lei/Gcal la 800.000 lei/Gcal. In mod normal, cresterea tarifului trebuia evidentiata in septembrie, nu in noiembrie.