In luna august 2007, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 3% si a crescut fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 4,5%, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In perioada ianuarie-august, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, productia industriala a crescut cu 6%.

 

In luna august, comparativ cu luna iulie, scaderea productiei s-a datorat scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (4%) si energiei electrice si termice (7,9%). Industria extractiva a crescut cu 10%. Productia a scazut in acesta perioada cu 20,2% in industria  bunurilor de capital si cu 5,4% in industria  bunurilor  intermediare. Cresteri ale productiei s-au inregistrat in industria bunurilor de  folosinta  indelungata  (23,9%), industria energetica (4,1%) si industria bunurilor de uz curent (0,3%).

 

In luna august, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, cresterea de 4,5% a fost sustinuta de industria extractiva si industria prelucratoare, unde productia a inregistrat o crestere de 7,7%, respectiv de 4,6%. Totodata, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (10,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (4%), in industria energetica (3,9%) si in industria bunurilor intermediare (1,5%).

 

In primele opt luni ale anului, cresterea de 6% a fost sustinuta de cresterile din industria prelucratoare (7,1%) si industria extractiva  (0,9%). Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 1,1%. In perioada ianuarie-august 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (8,9%), industria bunurilor de uz curent (7,8%),  industria bunurilor de capital (7,4%), si industria bunurilor de folosinta indelungata (2,2%).

 

Sursa: Capital