Produsele care nu ajung niciodată în lumina reflectoarelor

A devenit mai simplu să dezvolţi o tehnologie decåt să o vinzi. Însă, este cert că filosofia pe care producătorii mondiali o aplică în strategia de business se axează tot mai mult pe inovaţie, dar şi pe simplitate pentru consumator. Comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, Janez PotoŠcnik, anunţa săptămåna trecută că investiţiile realizate de companiile europene în cercetare şi dezvoltare le depăşesc, pentru prima dată în ultimii cinci ani,

A devenit mai simplu să dezvolţi o tehnologie decåt să o vinzi. Însă, este cert că filosofia pe care producătorii mondiali o aplică în strategia de business se axează tot mai mult pe inovaţie, dar şi pe simplitate pentru consumator.

Comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, Janez PotoŠcnik, anunţa săptămåna trecută că investiţiile realizate de companiile europene în cercetare şi dezvoltare le depăşesc, pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe cele ale companiilor americane. „Investiţiile relevante ale companiilor europene au crescut cu 8,8% faţă de o creştere de doar 8,6%, înregistrată de companiile din SUA“, a spus PotoŠcnik.

În top 10 la nivel mondial se află trei companii europene: Nokia, Volkswagen şi Daimler. Deşi nu face parte din acest cerc restråns, bugetul pentru cercetare şi dezvoltare al producătorului olandez Royal Philips Electronics a fost de 1,629 miliarde de euro, reprezentånd 6,1% din vånzări. Oprind povestea aici, cifrele nu spun nimic, rezultatele fiind cele de care nu doar consumatorii, ci şi industria sunt într-adevăr interesaţi. Acest argument a stat la baza evenimentului Simplicity, organizat de Philips la Moscova, cu scopul de a arăta, practic, care sunt rezultatele acestor investiţii. Multe dintre ele sunt cu adevărat futuriste. De pildă, un stålp de iluminat public ce foloseşte energia solară şi eoliană, dar pe care o poate şi livra sistemului energetic naţional, sau Green Cuisine, un concept ce are la bază utilizarea responsabilă a resurselor şi care foloseşte cele mai noi tehnologii pentru a reduce consumul de apă, energie, gaz şi chiar måncare.

Sunt doar concepte, fiind încă departe de a fi produse gata de distribuit către clienţi. „Unele concepte sunt transformate în produse, altele au anumite caracteristici care sunt transpuse în produse, dar nu devin de sine stătătoare. Uneori, folosim ideea, alteori designul, alteori produsul sau doar uzabilitatea“, spune Geert van Kuyck, chief marketing officer. „Cel puţin 60%-70% din ceea ce vedem este productiv, pentru că fie impulsionează o nişă de afaceri, fie o inovaţie în design, fie un produs specific“, adaugă el.

Un răsărit de soare pentru fiecare

Un exemplu în acest sens este unul dintre cele mai noi produse ale companiei, o lampă care îşi trezeşte proprietarul imitånd un răsărit de soare şi folosind sunete din natură, şi care are la bază o tehnologie existentă, în urmă cu doi ani, doar în faza de concept. Deşi bugetele de cercetare sunt cu adevărat impresionante, nu banii sunt cel mai important factor în acest demers, spune van Kuyck, care insistă asupra ideei că este crucial ca întreaga organizaţie să înţeleagă importanţa acestor concepte şi să lucreze în jurul ideii inovatoare. „În mod normal, într-o organizaţie stabileşti de obicei o direcţie, dar oamenii se întorc repede la sarcinile zilnice. Iar din această cauză conceptele dispar. Cea mai mare provocare nu sunt banii, ci atitudinea şi motivarea angajaţilor“, mai spune el. Lucru care, în cazul Philips, nu a rămas la stadiul de teorie. Rudy Provoost, directorul executiv al Philips Lighting, divizia de iluminat a companiei, susţine ideea afirmånd că, dacă în urmă cu cåţiva ani 80% din vånzările diviziei erau realizate de lămpi, astăzi ele reprezintă doar 40%. Iar aceasta, spun reprezentanţii companiei, se datorează unei schimbări de atitudine: dacă în mod uzual companiile se gåndesc cum să transforme o tehnologie într-un produs, gigantul olandez începe prin a identifica foarte clar o nevoie, creånd apoi un produs care să o satisfacă. Este însă un model de business fiabil? Nu independent de celelalte condiţii de piaţă. Deşi inovative şi, fără îndoială, utile, nu toate produsele se regăsesc în piaţă.

Rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al anului nu au fost deloc încurajatoare pentru companie. Profitul înainte de dobånzi, impozite şi amortizări (EBITDA) a scăzut cu 71%, la 128 de milioane de euro, rezultatul fiind afectat parţial de scăderea vånzărilor diviziei Healthcare pe teritoriul SUA, unde spitalele sunt dependente de pieţele financiare pentru obţinerea de finanţări. Însă, indiferent de conjunctura actuală, în laboratoarele companiei se lucrează intens pentru ceea ce ne va schimba viaţa în viitor.

«Unele concepte sunt transformate în produse, altele au anumite caracteristici care sunt transpuse în produse, dar nu devin produse de sine stătătoare.»
Geert van Kuyck, chief marketing officer, Royal Philips Electronics

„Wake-up light“ este o lampă al cărei scop e să te trezească dimineaţa în mod natural, cu ajutorul luminii. Lampa imită răsăritul soarelui, crescånd treptat intensitatea luminii şi a unor sunete naturale, preinstalate: cåntecul păsărilor din pădure, sunetele junglei africane sau adierea våntului

„Green Cuisine“ este un concept care, pornind de la faptul că bucătăria este camera care consumă cea mai mare cantitate de energie într-o casă, foloseşte tehnologia pentru a reduce consumul. De exemplu, cu ajutorul unui panou de control, poţi potrivi temperatura apei înainte de a deschide robinetul

„Light Blossom“ este un concept de iluminare publică ecologică, folosind energia solară şi eoliană, dar şi senzori de mişcare pentru a lumina cu ajutorul ledurilor doar atunci cånd este nevoie, reducånd astfel poluarea luminoasă şi făcånd stelele vizibile şi în marile oraşe

ÎN ESTUL EUROPEI

RUSIA Prezentarea noilor concepte Philips a avut loc la Moscova pentru a celebra şi 110 ani de la intrarea companiei pe piaţa rusă. Astăzi, are 430 de angajaţi şi îşi dezvoltă afacerile bazåndu-se pe investiţiile pe care autorităţile locale le fac în modernizarea sistemului de sănătate, dar şi a creşterii vånzărilor de aparate electrocasnice.

ROMÅNIA Anul trecut, Philips a raportat o cifră de afaceri de 95 de milioane de euro, în creştere de 32% faţă de anul precedent. Creşterea înregistrată de divizia Healthcare a fost de 30%, 25 % pentru produsele electrocasnice şi 70% pentru cele electronice.