Produsele care nu intră în România. Te întoarce de la graniță. Nu ai dreptul să aduci așa ceva în țară

interzis, lucruri interzise

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Este complet interzis să transporți așa ceva! Garda Națională de Mediu anunță că, în perioada 21 octombrie 2024 – 14 noiembrie 2024, a fost oprită la graniță intrarea a peste 220 de tone de deșeuri.

Peste 220 de tone de deșeuri, oprite la graniță

Garda de Mediu a anunțat vineri că, în perioada 21 octombrie 2024 – 14 noiembrie 2024, a fost împiedicată intrarea în țară a peste 220 de tone de deșeuri, provenind din 14 transporturi.

Într-o postare pe Facebook, instituția a anunțat că, în perioada 21 octombrie 2024 – 14 noiembrie 2024, 14 transporturi, care conțineau aproximativ 227 de tone de deșeuri (inclusiv camioane scoase din uz, anvelope uzate, material plastic, cauciuc, deșeuri de aluminiu, resturi de la sortarea hârtiei și cartonului, piese auto uzate etc.) și bunuri second-hand (cum ar fi obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, saltele, anvelope etc.), au fost respinse la intrarea în România la punctele de trecere a frontierei Borș II, Nădlac II și Vama Veche de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu, din cadrul comisariatelor județene Bihor, Arad și Constanța.

Garda Națională de Mediu a mai menționat că, conform documentelor prezentate la punctele de trecere a frontierei, deșeurile și bunurile second-hand proveneau de la diverse societăți comerciale din Germania, Cehia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Italia și Olanda.

Arderi de resturi vegetale

De asemenea, Garda de Mediu Vaslui a anunțat că, în doar patru ore, au fost depistate unsprezece cazuri de ardere a resturilor vegetale în aer liber.

”Poluarea aerului prin arderea necontrolată a vegetaţiei uscate! În 4 ore am identificat 11 arderi de resturi vegetale în aer liber. Această practică dăunează grav mediului înconjurător şi sănătăţii oamenilor, eliberând particule nocive şi gaze toxice în atmosferă”, a transmis instituția, într-o postare pe Facebook.

Reprezentanții instituției subliniază că, conform legislației în vigoare, astfel de arderi sunt interzise.

Sursa citată a recomandat utilizarea altor metode ecologice pentru gestionarea resturilor vegetale, precum compostarea, care ajută la fertilizarea solului fără a afecta calitatea aerului. De asemenea, a făcut un apel către cetățeni să respecte reglementările de mediu și să contribuie la protejarea aerului pe care îl respirăm cu toții.

Pe 7 noiembrie, Garda de Mediu Vaslui a anunțat că a aplicat cinci amenzi, fiecare în valoare de 10.000 de lei, pentru arderea necontrolată a vegetației.

Comisarii au făcut apel la populație să recurgă la compostarea resturilor vegetale, ca metodă ecologică de gestionare a acestora.

”Compostarea înseamnă transformarea resturilor organice (frunze, iarbă, resturi de legume şi fructe) într-un îngrăşământ natural. Materialele sunt puse într-un loc aerisit sau într-un recipient special sau improvizat, unde se descompun treptat, cu ajutorul bacteriilor şi oxigenului, rezultând compostul – un fertilizant bogat în nutrienţi pentru grădini. …. adică ai nevoie de 1 mp de teren, căteva scânduri şi răbdare”, au mai precizat aceștia.