Uniunea Europeană a adoptat reguli noi pentru a diminua, reutiliza și recicla ambalajele de plastic. Anumite categorii de ambalaje de unică folosință vor fi interzise începând cu anul 2030, conform deciziei Parlamentului European.
Dispar ambalajele de plastic. Reguli noi adoptate de Uniunea Europeană
Parlamentul European a adoptat miercuri noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile şi pentru a reduce cantitatea deşeurilor de ambalaje de plastic din UE.
Scopul regulamentului este acela de a armoniza normele pieței interne și de a promova economia circulară. Măsurile au fost adoptate cu o majoritate covârșitoare de 476 de voturi „pentru”, 129 „împotrivă” și 24 abțineri.
Conform comunicatului de presă al Parlamentului European, normele convenite provizoriu cu Consiliul includ obiective de reducere a cantității de ambalaje: 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040.
Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să reducă în special cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic. Pentru a diminua utilizarea de ambalaje inutile, textul stabilește o limită maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele utilizate pentru transport sau vânzările online. Producătorii și importatorii vor fi, de asemenea, obligați să minimizeze greutatea și volumul ambalajelor.
Anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030. Acestea includ ambalajele pentru fructe și legume proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi consumate în cafenele și restaurante, porțiile individuale (cum ar fi condimentele, sosurile, laptele pentru cafea, zahărul), ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri și pungile de transport din plastic subțire (cu grosimea sub 15 microni).
Pentru a preveni impactul negativ asupra sănătății, textul interzice utilizarea „substanțelor chimice eterne” (cum ar fi perfluoroalchilatele și polifluoroalchilatele, sau PFAS) peste anumite limite în ambalajele care vin în contact cu alimentele.
Se pot acorda derogări
Pentru ambalajele destinate băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat și băuturilor spirtoase), ambalajele utilizate pentru transport și vânzare, precum și ambalajele grupate, sunt stabilite obiective specifice de reutilizare pentru anul 2030. În anumite cazuri, statele membre pot acorda derogări de cinci ani de la aceste cerințe.
Distribuitorii finali de băuturi și alimente ambalate vor fi obligați să ofere consumatorilor opțiunea de a folosi propriile lor recipiente și să încerce să pună în vânzare 10% dintre produsele lor în ambalaje reutilizabile până în 2030.
Ambalajele trebuie să respecte criterii stricte
Conform noilor reglementări, toate ambalajele (cu excepția celor fabricate din lemn ușor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porțelan și ceară) vor trebui să fie reciclabile, respectând criterii stricte.
Aceste măsuri includ obiective minime privind conținutul reciclat al ambalajelor din plastic și obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje.
Până în 2029, se va impune ca 90% din plasticul de unică folosință și din recipientele din metal pentru băuturi (cu un volum de până la trei litri) să fie colectate separat, fie prin sisteme de garanție-returnare, fie prin alte soluții care să asigure atingerea acestui obiectiv de colectare.
„Pentru prima dată într-o legislaţie de mediu, UE stabileşte obiective de reducere a ambalajelor, indiferent de materialul utilizat. Noile norme încurajează inovarea şi includ scutiri pentru microîntreprinderi.
Interzicerea substanţelor chimice eterne în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. Solicităm acum tuturor sectoarelor industriale, ţărilor UE şi consumatorilor să contribuie la lupta împotriva excesului de ambalaje”, a declarat raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia), conform sursei citate.
Pentru ca acordul să intre în vigoare, este necesar ca Consiliul să-l aprobe oficial. În anul 2018, piața ambalajelor a înregistrat o cifră de afaceri de 355 de miliarde de euro în Uniunea Europeană. Acestea au devenit o sursă tot mai mare de deșeuri, cu totalul Uniunii Europene crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. În 2021, fiecare european a generat în medie 188,7 kg de deșeuri de ambalaje, iar se preconizează că această cifră va ajunge la 209 kg în 2030 în lipsa unor măsuri suplimentare.
Prin adoptarea acestei legislații, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor privind construirea unei economii circulare, evitarea generării de deșeuri, eliminarea treptată a ambalajelor nesustenabile și reducerea utilizării ambalajelor din plastic de unică folosință. Aceste așteptări sunt reflectate în concluziile Conferinței privind viitorul Europei, în special în propunerile 5 punctele 1, 3, 4 și 5, propunerile 11 punctele 1 și 4, și propunerea 20 punctul 3.