Adio produselor pescărești congelate din străinătate, speră ministrul Mediului

Anul viitor, am putea spune „adio”  produselor pescărești congelate! În Marea Neagră, vor fi înființate primele ferme marine. Firmele românești au câștigat 60 de hectare de teren în apele interioare și în zona mării teritoriale, prin licitații organizate de Apele Române.

Anul viitor, vom avea pe masă pește și fructe de mare proaspete, produse local. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, speră ca din 2025 să nu mai consumăm produse pescărești congelate, aduse de la mari distanțe.

Zonele în care vor fi amenajate aceste ferme se află între Mamaia și Constanța, lângă lacul Sinoe, și între Agigea și Eforie Nord, precum și între Venus și Vama Veche. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral va gestiona aceste perimetre. În următorii 20 de ani, la 2-3 km de mal, se vor crește atât fructe de mare, cât și pești valoroși, cum ar fi păstrăvul somonat, lupul de mare și dorada.

„Se poate și în România: de anul viitor, punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, autohtone! În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme românești, și-au adjudecat, în cadrul licitațiilor publice derulate de colegii de la Apele Române, o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale”, a explicat oficialul român.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Este pentru prima dată când investitori participă la licitații pentru exploatarea apei din Marea Neagră

Este pentru prima dată în România când investitori participă la licitații pentru exploatarea apei din Marea Neagră, cu scopul de a dezvolta ferme de acvacultură. Este un pas important pentru economia albastră, adică pentru valorificarea resurselor marine.

Utilizarea mai bună a resurselor mării poate însemna costuri accesibile pentru toată lumea. Oficialul român speră ca până în 2025 să renunțăm complet la produsele pescărești congelate, aduse de la mari distanțe, și să le înlocuim cu preparate proaspete de la fermierii locali.

„Faptul că, la primele licitații pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru țara noastră, dar și un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potențialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toții.

Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un „Adio” definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță, și „Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

S-au închiriat 10 zone din spațiul maritim al Mării Negre

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că, în urma unei licitații publice organizate în două etape, s-au închiriat 10 zone din spațiul maritim al Mării Negre, adică aproximativ 36% din totalul zonelor oferite.

Suprafața totală închiriată este de peste 60 de hectare din cele 166 disponibile și va fi folosită pentru dezvoltarea activităților economice și exploatarea resurselor marine. Valoarea licitațiilor a fost cu aproape 13% mai mare decât prețul de pornire.

Zonele închiriate fac parte din apele interioare și teritoriale ale statului român, fiind administrate de Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Contractele de închiriere sunt valabile timp de 20 de ani și vor include activități de cultivare a moluștelor în regim natural pentru 3 zone și de creștere convențională a peștilor în alte 7 zone.