Consiliului Agricultură și Pescuit, care reunește miniștri din toate statele membre ale UE s-au întâlnit la începutul acestei luni la Bruxelles pentru a discuta problema diferențelor în privința declarațiilor, a compoziției și a gustului produselor de pe piețele din centrul/eestul și din vestul UE. Iar concluzia la care au ajuns unele state membre este că aceste diferenţe sunt reale, scrie economica.net.
"Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din centrul/estul UE și pe cele din vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din centrul/estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din vestul UE", se arată într-o interpelare adresată Comisie Europene elaborată urmare a dezbaterilor din Consiliul Agricultură şi Pescuit. De altfel, Consiliul a solicitat Comisiei "să aibă în vedere acțiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE”, potrivit sursei citate.
Ca atare, anumite studii au arătat că pâmă la 50% din produse conțin diferențe car eau efecte importante asupra calității acestora, precum o proporție mai mică de carne, mai mare de grăsimi, cu mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali și cu o greutate mai redusă.
"Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe. Este însă inacceptabil să existe diferențe la nivelul calității ingredientului de bază, iar consumatorii să fie induși în eroare", se mai menţionează în documentul citat, potrivit economica.net.
Ministerul Agriculturii din România a anunţat că va face propria anchetă pe această temă, instituţiile implicate fiind Ministerul, care coordonează actovitatea grupului de lucru, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC).