Produsele interzise definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 aprilie

Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Produsele fabricate prin muncă forțată vor fi interzise de acum încolo în toate statele din Uniunea Europeană (UE). „Astăzi, la nivel mondial, 28 de milioane de oameni sunt captivi în mâinile traficanților de ființe umane și ale statelor care îi forțează să muncească pentru un salariu mic sau chiar fără s fie plătiți”, au reamintit oficialii europeni.

Produsele fabricate prin muncă forțată vor fi interzise în UE

Marți, 23 aprilie 2024, Parlamentul European (PE) a introdus noi reguli care interzic vânzarea și transportul mărfurilor fabricate prin muncă forțată în UE. Dacă un produs e suspect de a fi realizat în aceste condiții, nu va putea fi comercializat în UE. Transporturile vor fi oprite la granițe. Investigațiile preliminare trebuie să fie finalizate în maxim 30 de zile lucrătoare.

Măsura a fost luată în contextul preocupărilor legate de drepturile omului în Xinjiang, China. În 2021, SUA a implementat o lege asemănătoare pentru a proteja piața de produsele posibil realizate prin încălcarea drepturilor omului în Xinjiang. China este acuzată de genocid împotriva uigurilor. China respinge acuzațiile, fiind un important furnizor global de bumbac și materiale pentru panouri solare.

„Astăzi, la nivel mondial, 28 de milioane de oameni sunt captivi în mâinile traficanților de ființe umane și ale statelor care îi forțează să muncească pentru un salariu mic sau chiar fără s fie plătiți.

Europa nu își poate exporta mărfurile în timp ce importă produse realizate cu muncă forțată. Faptul că UE are în sfârșit o lege care interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat”, a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membru portughez al Alianței Socialiștilor și Democraților din Parlament.

Maria-Manuel Leitao-Marques (SURSA FOTO: Facebook, Maria Manuel Leitão Marques)

PE a votat legea cu o majoritate covârșitoare de 555 de voturi PRO, șase voturi CONTRA și 45 de abțineri. Totuși, mai necesită aprobarea statelor membre UE pentru a fi pusă în aplicare, un pas final care de obicei este o formalitate. Statele membre ale UE sunt obligate să implementeze legea în decurs de trei ani.

UE promovează munca decentă în toate sectoarele și domeniile de politică

UE susține munca decentă în toate sectoarele și domeniile de politică. Are o abordare globală care acoperă lucrătorii din piața internă, din țările terțe și din lanțurile de aprovizionare internaționale. Aceasta include standarde esențiale privind muncă, precum eliminarea muncii forțate.

Comunicarea privind munca decentă la nivel mondial, prezentată în februarie 2022, stabilește strategiile interne și externe pe care UE le adoptă pentru a implementa munca decentă global, inclusiv prin parteneriate internaționale, comerț, politici de vecinătate, extinderea UE, combaterea traficului de persoane și achiziții publice. UE se implică activ în abordarea problemelor legate de muncă decentă, inclusiv muncii forțate, în cadrul unor organizații internaționale precum Organizația Internațională a Muncii, G7 și Organizația Mondială a Comerțului.