Acum șapte-opt ani, tendința generală de pe piața laptopurilor și a telefoanelor mobile era de a face produse cât mai mici. S-a ajuns la dimensiuni atât de reduse, încât se glumea despre telefoane ca fiind destinate furnicilor, tastele fiind aproape inutilizabile pentru un adult. La fel și în zona laptopurilor, unde netbookurile mai aveau puțin și coborau până la șapte inchi (17,8 cm). Adică dimensiunea unui telefon inteligent din prezent. În timp ce pentru laptopuri s-a renunțat la dimeniunile mai mici de 11,6 inchi (29,5 cm), smartphone-urile tind să se transforme în tablete, un telefon mai mic de 5 inchi (12,7 cm) fiind, deja, considerat „mic“.
Calculatoare mici, telefoane mari
De fapt, nu dimensiunea în sine a produselor a revenit „la normal“. Micșorarea a continuat și continuă și astăzi, mai ales în interiorul telefoanelor și laptopurilor. Procesoarele, memoriile, plăcile de bază și grafice, toate sunt mai mici acum decât în trecut. Iar aceasta înseamnă că putem avea capacitatea de procesare a unui laptop mediu pe un produs de 10 cm în diagonala ecranului și mai puțin de un centimetru grosime. Adică o persoană care nu are nevoie de un laptop pentru activitățile zilnice (editare documente, poze, video etc.) se poate opri la o tabletă. Care tabletă poate fi folosită și ca telefon mobil (și cameră foto-video, și reportofon, și media player etc.), dacă se dorește.
Pentru evita punerea la ureche a unei tablete de dimensiunea unui caiet dictando, producătorii oferă fel de fel de gadgeturi, așa cum am văzut la IFA Berlin. Aceasta ar putea fi principala utilizare a unui Smartwatch, fie el de la Samsung, Sony sau altcineva. Evident, va fi necesară o cască fără fir, pentru că nici „vorbitul la ceas“ nu merge foarte bine. Tabletele încearcă astfel să își mențină ascendentul asupra PC-urilor, după ce au ajuns, împreună cu smartphone-urile, să depășească, în volum, vânzările de calculatoare. Contraatacul PC-urilor vine tot din zona miniaturizării și a funcționalităților multiple. Condus de Intel, care a arătat, la Intel Developer Forum, și generația următoare de procesoarre, denumită Broadwell, pe 14 nm (nanometri), ce va fi lansată anul viitor.
În principal, este vorba de ultrabookuri care se transformă în tablete. Adică pune la dispoziția utilizatorului un laptop cu toate posibilitățile lui, care poate fi folosit și ca tabletă dacă se dorește acest lucru. Situație asemănătoare cu cea a „hibridelor“ tabletă-telefon; în timp ce ultrabookul este cam mare și greu pentru o tabletă standard și tableta este mare și incomodă pentru a fi telefon. Dar, indiferent de cum arată din afară, aceasta este direcția în care se merge în ambele fronturi.
Chromebook pe arhitectură Intel
Cel mai bun lucru pentru consumatori este scăderea prețurilor. Intel a lansat și noua generație de procesoare Pentium și Celeron, cu nume anterior „Bay Trail“, ocazie cu care se preconizează ca dispozitivele doi în unu să coboare până la prețuri de 350 de dolari până la sfârșitul acestui an, iar cele de tip clamshell până la 200 de dolari. În prezent, dispozitivele de acest gen pot fi găsite și la prețuri de circa 450 de dolari (nu la noi, ci în SUA).
Intel a mai prezentat, la IDF 2013, și o nouă linie de Chromebookuri, cu procesoare bazate pe microarhitectura Haswell. Chromebookurile sunt laptopuri care folosesc sistemul de operare al Google, Chrome OS, iar printre producători se găsesc HP, Acer, Asus și Toshiba și se remarcă, la fel, prin prețuri foarte mici, pornind de la 200 de dolari. Sistemul de operare al Google nu este încă un competitor real pentru Windows-ul de la Microsoft, dar ar putea deveni în viitor. Deocamdată, are cam aceleași capacități cu o tabletă, dar oferă confortul unui ultrabook. Iar o altă noutate importantă este suportul de 64 de biți pentru Android, care va permite video Ultra-HD pe dispozitivele mobile.
"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 38 a revistei Capital din săptămâna 23 -29.09.2013"