Pentru ca alimentele să nu fie stricate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode de conservare folosite, în prezent sunt: uscarea (dezhidratarea), sărarea, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate, potrivit unui liste făcute de BBC cu alimentele care au cel mai mare termen de valabilitate.
Uscarea şi sărarea, cele mai simple și sigure metode de conservare
Zahărul poate ajuta la conservarea alimentelor, întrucât are acelaşi rol ca şi sarea. Zahărul alb rafinat, aliment fără termen de valabilitate, conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite dezvoltarea microbilor. Legat de sare, Michael Sulu a explicat că „sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”.
„Peste 10 ani, agricultura celulară – metodă prin care se poate obţine carne fără sacrificarea de animale – ar putea să ne ofere mâncare mai sigură şi care să dureze mai mult timp”, a adăugat acesta legat de carnea care nu este de proveniență animală.
Cele mai vechi alimente
Printre cele mai vechi alimente consumabile se află o sticlă de șampanie, veche de 200 de ani, care a fost descoperită într-o epavă aflată pe fundul Mării Baltice. De asemenea, în mormântul lui Tutankhamon din Egipt s-a descoperit într-un recipient sigilat miere cu o vechime de peste 3.000 de ani, potrivit listei făcute de BBC.