Alimentul de post îndrăgit de români, dar periculos pentru sănătate
Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile marcată de abținerea de la alimente de origine animală, începe pe 15 noiembrie și reprezintă o provocare pentru mulți credincioși în alegerea alimentelor de post sănătoase, scrie gandul.ro.
În această perioadă, românii caută alternative la alimentele obișnuite, însă nu toate produsele de post sunt benefice pentru organism.
Un exemplu controversat este margarina, despre care medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că poate fi dăunătoare sănătății.
Mihaela Bilic explică faptul că margarina, cel mai invocat exemplu atunci când se vorbește despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce.
Hidrogenarea uleiului vegetal a permis transformarea acestuia într-un produs asemănător untului, dar consumul de margarină are efecte nocive asupra sănătății.
„Margarina, cel mai invocat exemplu atunci când este vorba despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce. Hidrogenarea uleiului vegetal a permis transformarea acestuia într-un produs asemănător untului, dar consumul de margarină are efecte nocive asupra sănătății”, explică Mihaela Bilic.
Margarina este adesea folosită nu doar pe pâine, ci și în diverse produse de panificație, cum ar fi cornuri, biscuiți sau prăjituri, datorită prețului scăzut și stabilității mari.
Cu toate acestea, este esențial să evităm consumul frecvent al acestor produse și să le preferăm pe cele realizate cu ingrediente mai sănătoase, cum ar fi untul sau alte grăsimi naturale.
Alimente sănătoase recomandate în post
Pentru un post echilibrat și sănătos, Mihaela Bilic recomandă includerea în alimentație a unei varietăți de legume și fructe, precum:
- Legume: ciuperci, fasole, varză, broccoli, spanac, conopidă.
- Fructe: avocado, banane, mere, pere.
- Alternative vegetale: lapte de migdale, quinoa, porumb.
Aceste alimente nu doar că respectă regulile postului, dar aduc și numeroase beneficii pentru sănătate, oferind organismului nutrienții necesari.
A început postul Crăciunului
Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi de peste an, este considerat de dificultate mijlocie și se desfășoară în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. Aceasta este o etapă importantă de pregătire spirituală pentru creștini, marcând atât o curățire trupească, cât și sufletească, în așteptarea sărbătorii Nașterii Domnului.
Pe durata Postului Crăciunului, se renunță la consumul de carne, ouă, lapte, brânză și orice produse derivate din acestea. Totuși, există zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin, care aduc o ușurare credincioșilor.
În mănăstiri, postul este respectat cu strictețe, având rânduieli clare:
- Luni, miercuri și vineri: Ajunare între orele 15:00 și 16:00, urmată de consumul de hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn.
- Marți și joi: Se permit legume fierte cu untdelemn și vin.
- Sâmbăta și duminica: Este permis consumul de pește, exceptând perioada dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru.