Într-un interviu acordat pentru AGRO Tv, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Cățean a vorbit despre cum ar trebui să arate sectorul ovin și cel caprin în următorii ani.

Potrivit acestuia, este nevoie ca toate fermele care vor să producă carne să se concentreze pe hibrizi, dar și pe un preț mai bun. El a subliniat faptul că se constată o lipsă a forței de muncă, iar rasele din momentul de față nu stimulează producția de lapte atât de mult.

”Din punctul meu de vedere, trebuie să ne concentrăm pe două direcții atunci când vorbim de sectorul ovin. Trebuie să vedem acele ferme care vor să producă carne și trebuie să se concentreze pe hibrizi care aduc carcase mai mari și preț mai bun. În al doilea rând, trebuie să vorbim despre ferma care produce lapte de oaie.

Vedem lipsa forței de muncă; rasele pe care le avem în momentul de față, țigaie în special, nu sunt pretabile să avem un muls mecanizat la ele. De aceea, cred că trebuie să începem să ne orientăm și pe rase care sunt specializate pe producția de lapte”, a precizat George Cățean.

Totodată, oficialul din Ministerul Agriculturii a mai adăugat că îngrijirea caprelor nu este un lucru foarte ușor, iar acest lucru se resimte deja în prețurile care au început să crească, în special la laptele de oaie.

Prețurile pentru brânza de oaie se vor tripla

În acest context, el se așteaptă ca în următorii cinci ani prețurile să fie chiar triple în cazul brânzeturilor care conțin 100% lapte de oaie, având în vedere efortul depus,  mai ales în perioada de caniculă.

George Cățean a mai adăugat că acest sector trebuie protejat, el fiind important atât pentru identitatea culturală a României, cât și pentru protejarea speciilor de animale care răspuns profilului agricol al țării.

”Nu este o muncă ușoară să fii cioban sau să te ocupi de capre. Trebuie să fii 12 ore din 24, dacă nu 24 din 24, în fermă. Prețurile au început să crească, în special la laptele de oaie, dar nu e îndeajuns. El trebuie să fie mult mai bine plătit. Eu cred că nu mai târziu de 5 ani de zile, vom vorbi de prețuri dublate, dacă nu chiar triplate, pentru brânzeturile care au 100% lapte de oaie, pentru că este un efort considerabil să produci acel lapte, cei 200 ml de lapte pe care îi colectezi de la o oaie pe timp de vară, în caniculă.

Din punctul meu de vedere, trebuie să ne protejăm acest sector de producție a laptelui de oaie și de capră, pentru că este important, este parte din identitatea noastră culturală și, mai ales, aceste specii animale răspund foarte mult profilului agricol pe care noi îl avem pe cel puțin o treime din suprafața țării – zona de deal și zona de munte”, a concluzionat George Cățean.