Produsul Intern Brut din SUA a înregistrat o revenire peste așteptări în intervalul iulie-septembrie

Așadar, datele publicate de Departamentul Comerțului din SUA arată că PIB-ul american a înregistrat o creștere de 2,6% în ritm anual, în intervalul iulie-septembrie din acest an, după o contracție de 0,6% în trimestrul al doilea.

Chiar și așa, posibilitatea unei recesiuni în economia americană devine tot mai îngrijorătoare pe măsură ce Rezerva Federală continuă să majoreze dobânzile pentru a contracara cea mai ridicată inflație din ultimii 40 de ani, conform informațiilor transmise de reuters.com

La rândul ei, scumpirea creditului va conduce la diminuarea cheltuielile de consum, notează sursa menționată.

Cheltuielile de consum au încetinit până la un avans de 1,4%

Simultan, cifrele publicate de Departamentul Comerțului din SUA arată că, în trimestrul al treilea, cheltuielile de consum au încetinit până la un avans de 1,4%, de la o creştere de 2% în trimestrul aprilie-iunie. Amintim că acestea sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică din SUA.

Cheltuielile de consum sunt susţinute de o piaţă a muncii solidă, care duce la creşterea salariilor, scrie sursa menționată.

La rândul lor, datele publicate joi de Departamentul Muncii arată că numărul solicitărilor iniţiale de alocaţii de şomaj depuse în săptămâna care s-a încheiat la 22 octombrie a crescut cu 3.000 până la 217.000 de solicitări.

În acest context, analiştii susțin că datele care arată că economia americană a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea nu vor modifica intenţia Fed de a majora dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază la reuniunea de politică monetară de săptămâna următoare.

Euro a revenit peste dolar pentru prima dată de la jumătatea lunii septembrie

În altă ordine de idei, moneda europeană a revenit miercuri deasupra parității cu dolarul, profitând astfel de o ușoară depreciere a monedei americane ca urmare a datelor slabe privind evoluția pieței imobiliare din SUA.

Trebuie menționat că a fost prima dată când s-a întâmplat acest lucru de la mijlocul lunii septembrie. La rândul ei, moneda britanică s-a apreciat după venirea noului premier Rishi Sunak. Acesta a reușit să liniştească pieţele financiare după dezastrul provocat de Guvernul condus de Liz Truss, când lira s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din istorie.