În 2016, producătorul a lansat şi pe piaţa românească un erbicid din gama sa Roundup, acceptată de unele organizaţii europene, printre care şi cea germană, care i-a dat aviz de utilizare, dar respins sau controversat în cadrul altora, precum Centrul Internaţional pentru Studierea Cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Verdictul curţii americane a şters 12 miliarde de euro din valoarea de piaţă a producătorului german de medicamente  Bayer, aflat în proces de achiziţie a Monsanto. Pierderea este echivalentul a circa 20% din valoarea tranzacţiei dintre Bayer şi Monsanto.

Verdictul judecătorilor a venit în favoarea administratorului unei şcoli californiene care spune că expunerea la produsele Roundup i-au cauzat apariţia unui limfom – situaţie pe care Bayer o neagă. Acesta este unul dintre miile de cazuri aflate pe rolul instanţelor şi care vizează erbicidul.

Roundup a aparut pe piaţă, pentru prima dată, în 1974. Producţia acestuia este bazată pe un compus chimic denumit glifosfat, foarte controversat. Totuşi, erbicidul a devenit popular în întreaga lume.