După numararea a 87 la sută dintre voturi, conform autorităţilor electorale, cele trei partide – Liberal Democraţii, Liberalii şi Democraţii – ar urma să contabilizeze în total 44 la sută – suficient pentru a forma o majoritate în legislativul de la Chişinău ce dispune de 101 locuri.
 
Şi aceasta în ciuda unei victorii surprinzătoare ce se profilează pentru Partidul Socialistilor PSRM, care a obtinut 21,5% şi a unui rezultat bun obţinut de comunişti, care şi-ar dori să revizuiască parţial un acord comercial cu Uniunea Europeană şi care s-au clasat pe poziţia a treia, cu 17,8%.
 
O coaliţie formată din trei partide, condusă de liberal-democraţii premierului Iurie Leancă, a condus una dintre cele mai mici şi sărace ţări din Europa pe drumul spre integrarea în Uniunea Europeană începând din 2009, proces ce a culminat în acest an cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.
 
Scrutinul de duminică a fost umbrit într-o oarecare măsură de conflictul separatist în curs în estul Ucrainei vecine, suscitat de politici proeuropene similare ce au provocat iritarea Moscovei. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de 55,86% din totalul celor 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot.
 
Sondaje de opinie preelectorale au evidenţiat existenţa unei diviziuni adânci cu privire la continuarea parcursului proeuropean din ultimii cinci ani sau, din contră, revenirea în orbita Federaţiei Ruse. Această situaţie, coroborată de bilanţul slab al coaliţiei de guvernământ în materie de combatere a corupţiei şi realizarea de reforme structurale, şi potenţată de presiunile Moscovei, a ridicat semne de întrebare referitoare la abilitatea coaliţiei de a rămâne la putere, notează Reuters.
 
"Cele trei partide din coaliţie, al căror obiectiv strategic este integrarea europeană, nu vor întâmpina dificultăţi în a forma o majoritate, chiar şi fără ajutorul partidelor de stânga", a precizat analistul Oazu Nantoi, director al centrului de studii politice din cadrul Institutului pentru Politici Publice. El apreciază că formatiunile vor reuşi să obţină 54 de locuri în noul legislativ, realizând astfel o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Chişinău.
 
Potrivit datelor publicate de autorităţile electorale, după numărarea a 87% din voturi, Liberal Democraţii aveau 19,2% din voturi, Partidul Democrat 15,8 procente, iar Partidul Liberal 9,4%.
 
În fine, creditul important acordat socialiştilor, al căror lider Igor Dodon este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, reflectă o reticenţă adâncă pentru mulţi faţă de perspectiva reducerii relaţiei istorice apropiate cu Rusia, principalul său furnizor de energie – dar şi de teama eventualelor consecinţe.
 
Campania Partidului Socialistilor a militat în favoarea intrării Republicii Moldova în viitoarea Uniune Eurasiatică şi împotriva orientării spre Vest.