Păun: Impactul economic al anulării alegerilor va fi pozitiv

Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice București (ASE), consideră că anularea alegerilor prezidențiale va avea un efect economic favorabil, iar stabilitatea poate fi recâștigată dacă instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile.

El a subliniat că stabilizarea situației depinde în mare măsură de acțiunea fermă a instituțiilor statului, în special a procuraturii, care ar trebui să investigheze cazul, să analizeze temeinic dovezile și să îl trimită în judecată pe cel vizat.

„Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale va avea un impact economic mult mai bun decât perspectiva câștigării acestora de către un candidat asupra căruia există suspiciuni destul de mari pentru Curtea Constituțională că a fost ajutat să câștige de o altă țară.

Lucrurile se vor liniști, însă este foarte important ca, în momentul de față, conform acestor decizii, instituțiile statului, procuratura, să înceapă să-și facă treaba, astfel încât această persoană să poată fi cercetată, să fie foarte bine evaluate dovezile și trimisă în judecată”, a afirmat Păun.

El a subliniat că este necesar ca DIICOT, procuratura și serviciile de informații să vină cu dovezi clare pentru ca persoanele implicate să fie aduse rapid în fața justiției. Profesorul a punctat că fondurile publice cheltuite pentru alegerile anulate trebuie recuperate, iar publicul trebuie informat transparent despre motivele anulării procesului electoral.

Cristian Paun, economist
Cristian Păun / SURSA FOTO: Facebook

Gestionarea perioadei de tranziție

Până la organizarea noilor alegeri prezidențiale, Cristian Păun consideră că situația poate fi gestionată în conformitate cu legislația actuală. Potrivit acestuia, o decizie a Curții Constituționale trebuie însoțită de acțiuni concrete ale autorităților, inclusiv de dovezi clare oferite de DIICOT și alte instituții competente, astfel încât persoana acuzată să fie rapid trimisă în fața justiției.

Cristian Păun a atras atenția asupra costurilor semnificative generate de organizarea alegerilor anulate, resurse care aparțin cetățenilor și care au fost risipite din cauza acțiunilor necorespunzătoare ale unei persoane.

„Președintele Senatului va prelua prerogativele temporar de președinte până când se organizează alegeri și, după organizarea alegerilor, avem un nou președinte cu funcții depline ales de către noi,” a explicat acesta.

Profesorul de economie a insistat asupra necesității ca viitorii candidați să fie verificați riguros, pentru a preveni repetarea situației care a dus la anularea alegerilor.

„Foarte important este ca la depunerea candidaturilor să nu mai fie acceptate candidaturi unde există probe că acei candidați au procedat similar candidatului din motivul căruia s-au anulat aceste alegeri”, a spus Păun.

Un pas spre normalitate și stabilitate

În opinia lui Cristian Păun, România poate ieși din această criză și poate deveni o țară guvernabilă și stabilă, dacă instituțiile statului vor acționa ferm și transparent.

Profesorul a subliniat importanța ca opinia publică să fie informată complet și corect despre circumstanțele care au condus la această situație, pentru a elimina orice îndoială cu privire la autenticitatea faptelor.

 „România poate intra într-o zonă în care să arate că este o țară guvernabilă, este o țară în care lucrurile se întâmplă fără o interferență din afara țării, iar alegerile pe care le fac oamenii cu privire la liderii lor sunt alegeri neinfluențate sub nicio formă, nemanipulate sub nicio formă de o intervenție din afara țării.

Eu cred că lucrurile vor merge spre bine și se vor liniști fără nicio urmă de îndoială”, a concluzionat Cristian Păun.