"Dacă este să mă refer la ritmul de plecare al medicilor din celelalte specialități — și asta vă spun prin prisma experienței pe care am acumulat-o la Colegiul Medicilor din București—, în ultimii ani, de la momentul aderării României la spațiul european, din 2007 până în prezent, din aproximativ 14.000 de medici câți aveam noi înmatriculați în baza de date a Colegiului Medicilor din București, asta înseamnă aproximativ 30% din medicii din România, aproape 3.000 au solicitat documentele de plecare în străinătate", a afirmat profesorul doctor.
Potrivit acestuia, în momentul de față, câteva specialități au devenit deja deficitare tocmai din cauza acestui fenomen.
"Este vorba de Anestezie Terapie Intensivă, Imagistică și chiar câteva specialități chirurgicale, aceasta creând o reală problemă pentru sistemul de sănătate din România. (…) Sunt cauze numeroase care motivează această opțiune a medicilor tineri. Sigur că este o opțiune personală, în ultimă instanță, dar motivele invocate cel mai frecvent sunt cele legate de nivelul de remunerație și, precum bine știți, diferența este, uneori, astronomică între retribuția unui medic specialist sau medic rezident mai ales din România raportat la nivelul de remunerație din alte țări europene", a susținut medicul.
El a spus că, din punctul de vedere al calității actului medical, nu întotdeauna ce se întâmplă în alte părți este la standardele pe care și le doresc cei care pleacă în străinătate.
"Din punctul de vedere al calității actului medical, nu întotdeauna ce se întâmplă în alte părți este la standardele pe care și le doresc cei care pleacă în străinătate și pot să vă spun că am numeroase situații, și nu numai eu, ci și colegii din alte specialități, avem numeroase exemple de pacienți care s-au operat în străinătate, și chiar în unități de top, de renume, au cheltuit sume astronomice și au venit până la urmă să-și rezolve anumite complicații sau efectiv să-și rezolve problema de fond tot în România, în condițiile sistemului nostru de sănătate", a declarat Lascăr.