Angajarea si dezvoltarea carierei civililor in domenii care nu reclama pregatire militara prezinta o serie intreaga de avantaje. In primul rand, este atras personal performant si cu potential de dezvoltare in zone pentru care nu sunt disponibile specializari initiale sau ulterioare militare. In al doilea rand, Armata face economii substantiale pentru ca nu mai investeste bani in formarea lor. Un alt aspect, de loc de neglijat, il constituie si posibilitatea utilizarii lor pe baza contractelor determinate, ceea ce favorizeaza o mai buna planificare a necesarului de personal si evitarea dificultatilor legate de posibilele disponibilizari ale militarilor angajati pe viata.
In prezent, salariatii civili angajati in MApN reprezinta 26% din personalul profesionalizat. Din totalul acestora, 37.856, aproximatix 7%, au studii superioare, 38%, studii medii si postliceale, iar restul de 55%, scoli generale sau profesionale. Cu exceptia celor din urma, care sunt angajati ca muncitori, restul ocupa functii in administratie, ocrotirea sanatatii, informatica si cercetare, invatamant, cultura si sport. In termeni strict numerici, raportul militari – profesionisti/civili din armata noastra este comparabil ce cel al fortelor altor state. Calitativ insa, diferentele sunt apreciabile. In armatele NATO, spre exemplu, civilii cu studii medii si superioare reprezinta 70%.
Ponderea majoritara a muncitorilor este determinata la noi de numarul celor ce lucreaza in sfera serviciilor, ca urmare a faptului ca Armata continua sa ramana un sistem inchis contractelor cu societatile comerciale si de prestari de servicii civile. Institutia incearca sa-si satisfaca aceste nevoi prin forte proprii, fara a lua in calcul costurile ridicate pe care le presupune acest sistem si calitatea discutabila a prestatiilor. In schimb, desi ponderea functiilor prevazute a fi ocupate de civili cu studii superioare este foarte mica (8,5% din necesar), nivelul de acoperire este doar de 75,8%. Aceasta stare este generata, in principal, de lipsa unei oferte de cariera in Armata. De retinut este si faptul ca, din totalul civililor cu studii superioare, numai 26 (0,9%) indeplinesc functii de conducere: 14 directori adjuncti, 9 sefi de sectie si 3 sefi de birou.
Actualul sistem de gestiune a carierei civililor nu este in masura sa atraga specialisti de valoare. Candidatii la posturi provin, in majoritate, din randul celor fara aspiratii profesionale deosebite sau al proaspetilor absolventi care au putine sanse de reusita in sectorul particular, deoarece nu au experienta. Seful Directiei management resurse umane (DMRU) din MApN, gen Neculai Balan, este constient de faptul ca „din cauza nenumaratelor ingradiri existente atat in statutul salarial, cat si in cel de cariera, ne alegem doar cu extremele. Fie debutanti care vor pleca din armata de indata ce le vor creste penele, fie persoane mediocre, ce nu mai fac fata concurentei si opteaza pentru o stabilitate a locului de munca in finalul carierei. Intr-un sistem de salarizare asimilat functionarului public, ce se bazeaza mai degraba pe rabdare decat pe valoare, eu pot oferi specialistilor performanti doar ceva in plus, dar niciodata o cariera.”
Proiectul de imbunatatire a managementului civililor din armata vizeaza, printre altele, construirea unui traseu de cariera compatibil cu cel al ofiterilor si introducerea unor trasee de promovare motivante si diferite in raport cu performantele si potentialul de dezvoltare. Cu o „renumeratie mica dupa buget”, vorba lui Caragiale, redefinirea statutului si reproiectarea functiilor alocate civililor vor radeveni doar…simpla maculatura.
Ramona Stan,
consilier expert, DMRU din MApN
„De putin timp, functiile de conducere a MApN au inceput sa fie populate cu civili, incepand de la cea de ministru al apararii si coborand spre cele de secretar-general al ministerului (post creat chiar de anul trecut), sefi de structuri, directori adjuncti, sefi de sectii si, in masura mai mica, sefi de birou. Zona civila a Armatei este una care intereseaza biroul nostru de politici de personal civil si ne zbatem pentru ocuparea ei cu oameni performanti. Sunt inca foarte multe structuri neluptatoare, din partea centrala a MApN, care se ocupa cu politici de aparare, expertiza in domenii nemilitare, cat si functii de conducere ocupate de ofiteri, ceea ce credem ca nu este normal.”
Lavinia Vasile, specialist marketing Directia MRU din MApN
„Dupa ce am terminat ASE am fost, pentru o scurta perioada de timp, preparator la o facultate particulara si apoi cadru didactic la un liceu economic. Am preferat sa vin pe acest post pentru ca vreau sa fac ceea ce am invatat. M-am acomodat foarte bine cu stilul de viata din Armata. Sunt o fire adaptabila si daca fac ceea ce-mi place, nu ma deranjeaza mediul inconjurator. Colectivul in care lucrez este foarte bun si unit. Am venit aici si din dorinta de a munci intr-un loc sigur. Armata iti ofera o stabilitate pe care nu o gasesti la o firma particulara sau in alte institutii civile.”
Ramona Tunaru, psiholog, Directia MRU din MApN
„Am rams socata de impactul pe care
l-am avut, dupa terminarea facultatii, cu piata fortei de munca. Mi-a fost foarte greu sa gasesc un serviciu, desi am batut pe la multe usi. Am aflat apoi, prin cunostinte, ca se scot la concurs posturi de psihologi in Armata. M-am bucurat foarte mult ca am fost admisa, avand in vedere lungul drum parcurs si dezamagirile de care am avut parte.
Mi-am imaginat Armata mai riguroasa decat este in realitate. Am fost profund incantata cand am dat peste un colectiv deschis si dinamic. Ma simt respectata, apreciata si utila aici, pentru ca munca mea este valorificata.”
Domenii pentru dezvoltarea unei cariere civile in armata
1. Politica de aparare si secretariat
– nu se cere o calificare anume, de specialitate;
– sunt utile:
l experienta in domeniul relatiilor internationale;
l studii in domeniul sociopolitic, economic, juridic;
l cunoasterea unor limbi straine de circulatie.
2. Cercetare si dezvoltare (inclusiv consultanta)
– studii superioare in domeniul tehnic;
– experienta in domeniul managementului si in diferite domenii de activitate ale MApN reprezinta un avantaj.
3. Managementul proiectelor
– studii superioare in domeniul tehnic;
– experienta in domeniul industrial, managementul financiar si al contractelor si in politica de aparare reprezinta un avantaj.
4. Managementul resurselor financiare
– calificare in domeniul contabilitatii, planificarii bugetare;
– experienta minima si cunostinte de management financiar pentru cei care doresc sa-si dezvolte o cariera in posturi de conducere de varf in MApN.
5. Contracte
– nu se cere o calificare speciala
– experienta in domeniul managementului de proiecte reprezinta un avantaj in cariera.
6. Logistica si managementul aprovizionarii
– nu se cere o calificare speciala
– experienta in domeniul finante si contracte reprezinta un avantaj in cariera.
7. Sisteme informatice
– studii superioare in domeniul stiintelor informatice sau ingineria sistemelor informatice;
– experienta in domeniul managementului general si afacerilor reprezinta un avantaj pentru cei ce vor sa ocupe functii de conducere.
8. Managementul personalului
– studii superioare si specializari in domeniile socioumane;
– experienta in MRU, expertiza, consiliere, operare selectie, instruire reprezinta un avantaj pentru ocuparea unei functii de conducere.
9. Protectia informatiilor
– studii superioare in domeniul stiintelor economice, politice, relatii internationale;
– pot fi recrutati si ofiteri cu experienta sau dintre cei care au mai lucrat in organisme ale administratiei publice centrale.
10. Limbi straine (Lingvistica)
– licenta in limbi straine/litere;
– experienta in domeniul studiilor politice si regionale si managementul proiectelor reprezinta un avantaj in cariera.r
11. Invatamant si instruire de specialitater
– licenta in anumite discipline stiintifice, dublata de o pregatire pedagogica adecvata.r
12. Relatii publicer
– studii superioare si experienta in domeniul relatiilor publice si jurnalismului, dar si in stiinte socio-umane, marketing, filologie.r
13. Marketing si publicitater
– studii superioare intr-o disciplina relevanta: ASE, Jurnalistica;r
– experienta anterioara reprezinta un avantaj in promovarea in functii de conducere.r
14. Medicina si stomatologier
– studii superioare de profil.r
15. Legislativ si contenciosr
– studii superioare in stiinte juridice.tr
r