Degustatorii autorizati reprezinta o clasa distincta de profesionisti in viticultura, un fel de ,,judecatori,, ai vinurilor, al caror verdict se bucura de mare credibilitate in randul consumatorilor si producatorilor, deopotriva. Pretul unui vin medaliat de degustatori creste cu pana la 30 %.
In momentul de fata, in Romania exista circa 60 de degustatori autorizati activi, din care jumatate sunt experti autorizati, reuniti in Asociatia Nationala a Degustatorilor Autorizati (ANDA), cu sediul in Bucuresti.
Teoretic, pentru a ajunge degustator autorizat (arbitru) trebuie absolvit un curs de o luna de zile, care costa circa 500 de euro, organizat de catre Institutul Central al Viei si Vinului. Practic insa, aceasta calitate se dobandeste dupa ani lungi de experienta petrecuti in domeniul viticol. Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor sa se inscrie la cursul de degustatori autorizati este sa aiba o experienta de cel putin cinci ani in domeniul viticol, incluzand aici si comertul cu vin. Cei care satisfac aceasta conditie trebuie sa treaca si un test, eliminatoriu, de aptitudini (degustatorii trebuie sa aiba simturile – gustul, mirosul si vazul – mai ascutite decat oamenii obisnuiti).
Viata unui degustator autorizat se aseamana intrucatva cu cea a unui alergator de cursa lunga. Degustatorii participa, trimestrial, la o pregatire centralizata, organizata de catre ANDA intr-una din podgoriile din tara. Acolo, timp de trei-patru zile se degusta intre 150 si 200 de probe de vin, produse in diverse zone viticole, si se dezbat ultimele noutati din domeniu. Cea mai mare parte a timpului insa, degustatorii il aloca participarilor, pe post de arbitri, la diverse concursuri nationale si internationale de vinuri, precum si activitatilor de prezentare a unor soiuri de vinuri.
Pe parcursul unui an, un degustator arbitreaza intre 30 si 40 de concursuri de vinuri, munca pentru care insa nu este platit. In plus, din zece in zece ani, degustatorii sunt supusi unui test de verificare a cunostintelor, organizat de ANDA, de rezultatul caruia depinde validarea sau invalidarea, in continuare, a atestatului de arbitru.
Cum se ,,citeste,, un vin
In cadrul unui curs, un arbitru degustator analizeaza probele de vin efectuand patru teste in ordinea urmatoare: limpiditatea si culoarea, aroma si buchetul, gustul si, in final, testul retronazal al vinului. Ordinea nu este deloc intamplatoare, testele incepand cu cel mai usor, la care caracteristicile vinului se ,,vad,, cu ochiul liber, si se termina cu analiza retronazala, care presupune masurarea timpului cat persista esenta vinului in cavitatea bucala dupa ce degustatorul a inspirat aer pe gura. Se spune ca un degustator este cu atat mai talentat cu cat reuseste sa identifice mai repede vinul, daca se poate imediat dupa analiza limpiditatii si culorii, fara sa mai fie nevoit sa apeleze la celelalte teste.
GEZA BALA: ,,In fiecare an gust caTeva mii de soiuri de vin,,
Interviu cu Geza Bala, inginer oenolog, degustator expert autorizat, manager la Wine Princess SRL Arad
Cat reprezinta talentul si cat pregatirea in iscusinta unui degustator?
Se zice ca nu oricine poate deveni degustator, ceea ce inseamna ca este nevoie si de talent. Asa cum nu oricine poate deveni, de exemplu, muzician, instrumentist sau cantaret de opera, la fel este si cu degustatorii. Dar eu cred ca ceea ce conteaza foarte mult este, fara discutie, experienta de specialist in vinuri, pentru ca in decursul anilor, chiar fara a participa neaparat la concursuri, dar lucrand in domeniu, vii in contact cu mii de probe de vin, de calitati si soiuri diferite. Astfel, fara sa-ti dai seama te deprinzi cu tehnica degustarii. Eu consider ca 20% reprezinta talent si 80% pregatire.
Ce trebuie sa faca un arbitru inaintea unui concurs de vinuri pentru a fi cat mai in forma?
Un arbitru poate duce, in general, o viata obisnuita, dar este recomandabil ca, inainte cu cateva ore de o degustare de vinuri sa nu manance condimentat si sa nu fumeze mult, pentru a nu afecta papilele gustative.
Cat de rentabil este sa fii degustator autorizat?
Cea mai mare rasplata pe care o primeste un arbitru este atunci cand vede ca opinia sa cu privire la un soi de vin este identica sau aproape identica cu celelalte opinii ale colegilor arbitri din juriu. Aceasta si respectul castigat la concursuri depasesc orice suma de bani pe care ti-ar acorda-o cineva. De fapt, arbitrii nu sunt remunerati la nici un concurs de vinuri, iar daca vrei sa faci treaba asta, atunci trebuie sa fii in stare
s-o faci din pasiune. Pentru a fi arbitru – degustator-trebuie ca in primul rand sa fii indragostit de vinuri. Aici, pasiunea este totul sau nimic.
Cate soiuri de vin degustati intr-un an?
N-am numarat niciodata, dar sunt de ordinul miilor. Intr-un an particip la 30 – 40 de concursuri, unde la fiecare degust intre 10 si 50 de probe de vin. In plus, mai merg la patru-cinci prezentari de vinuri pe luna, la care iar degust intre 10 si 20 de probe. La toate acestea se adauga pregatirile centralizate ale degustatorilor si, evident, degustarile pe care le fac in productie.