Profesorii nu mai pot face meditații cu elevii de la clasă

Profesorii din învățământul preuniversitar nu au voie să ofere meditații contracost elevilor pe care îi au la clasă, conform noului Regulament-cadru de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), publicat recent în Monitorul Oficial.

Această regulă, deși nu este nouă, a fost întărită prin noua lege a educației, intrată în vigoare din septembrie 2023.

ROFUIP specifică faptul că profesorilor le este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară cu elevii de la clasele unde predau, în anul școlar în curs. Acest lucru este considerat o abatere disciplinară și este sancționat conform procedurilor legale.

Conform articolului 210 din noua lege a educației (Legea 198/2023), desfășurarea meditațiilor contracost cu proprii elevi constituie o abatere disciplinară gravă pentru cadrele didactice. În cazul în care această activitate nu intră sub incidența legii penale, profesorii riscă sancțiuni administrative.

Această interdicție nu este o noutate în sistemul de învățământ românesc. Începând din 2018, Codul de etică al personalului didactic a prevăzut interzicerea meditațiilor cu elevii proprii. Mai mult, profesorii care oferă meditații pe cont propriu sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să solicite autorizarea funcționării.

scoala, elevi, catalog, profesor
SURSA FOTO: Pexels

ROFUIP vine cu reguli stricte pentru elevi privind utilizarea telefoanelor mobile

În plus față de reglementările privind meditațiile, ROFUIP introduce noi reguli stricte referitoare la utilizarea telefoanelor mobile de către elevi. În timpul orelor, utilizarea telefoanelor este interzisă, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite în scop educativ, cu aprobarea profesorului. Încălcarea acestei reguli va duce la confiscarea telefonului până la finalul zilei școlare.

O altă modificare notabilă introdusă de ROFUIP este introducerea conceptului de „sală de detenție” pentru elevii care deranjează orele de curs. Începând cu anul școlar 2024-2025, fiecare școală va fi obligată să organizeze un spațiu special destinat supravegherii elevilor indisciplinați. Această măsură are ca scop menținerea ordinii și disciplinei în sălile de clasă.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit cu precizări în ceea ce privește sălile de detenție pentru elevi. Oficialul a declarat că acestea „sunt o opțiune, nu o obligație”.

„Este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor”, a spus săptămâna trecută ministrul.