Liderii sindicatelor din Educație susțin ferm că nu au trădat profesorii

Luni, 12 iunie 2023, în cadrul unei conferințe de presă, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, au explicat că „decizia de suspendare (a grevei profesorilor) a fost luată în urma unei ședințe cu liderii din teritoriu.”

„Este decizia liderilor județeni care ne-au spus clar că dacă aceste lucruri se întâmplă, oamenii, într-un procent foarte mare, pentru că mai sunt și nemulțumiți, intră la clasă, acesta este adevărul. Actiunea de protest se poate relua în momentul în care angajamentele nu vor fi respectate”, au spus cei doi.

„Nu am trădat cu absolut nimic”, a dat asigurări Simion Hăncescu, în contextul în care profesorii i-au acuzat de trădare pentru că ei și-ar fi dorit să continue greva pentru că nu sunt mulțumiți de oferta propusă de Guvernul României.

„Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei (pe oficialii români)”, a adăugat Marius Nistor.

Profesorii se întorc, marți, la catedră

Profesorii se vor întoarce marți, 13 iunie 2023, la catedră și vor fi prezenți la examenele final, adică la Evalurea Națională și Bacalaureat,chiar dacă unii dintre ei au amenințat că le vor boicota.

„Consultările interne sunt apanajul dumnealor (al sindicaliștilor n.r.)… din semnalele pe care noi le avem este că se dă semnalul pentru revenirea la cursuri. Asistența la examenele naționale este o activitate benevolă (…) încurajez cadrele didactice să ajute elevii ”, a declarat, luni, Ligia Deca, după ce s-a terminat ședința de guvern.

Greva profesorilor a fost suspendată temporar

Suspendarea grevei profesorilor este condiționată de instituirea principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public și a acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024.

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se vor majora salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie. Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de – 2.705.505 lei.