La începutul săptămânii sindicaliştii din Educație au precizat că vor organiza un nou protest în Bucureşti pentru a-şi susţine revendicările.
Profesorii vor protesta, din nou, vineri
Se pare că aceștia au obţinut autorizaţie pentru organizarea unui nou protest în Capitală, unde vor fi așteptate aproximativ 20.000 de persoane. Evenimentul va avea loc, vineri, pornind din Piaţa Victoriei și este programat în intervalul 11.00 – 16.00.
Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a „atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar şi superior.”
Protestul se va derula astfel:
Între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei
Între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu
Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor
De asemenea, pe durata protestului, manifestanţii anunţă că vor folosi bannere, pancarte şi mijloace audio.
Profesorii nu renunța la grevă
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a avertizat, joi, că oamenii care au declanşat greva profesorilor sunt cei care vor decide dacă va continua sau nu. Momentan, însă, oamenii nu vor renunța mitingul programat pentru vineri, 9 iunie 2023.
„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar. Statul ar trebui să identifice sursele de finanţare necesare pentru acoperirea acelor creşteri salariale. Atât de necesare.
Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noştri. Ei vor da un răspuns în cunoştinţă de cauză. Greva am declanşat-o împreună, au semnat pentru declanşarea acestei acţiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe”, a declarat, joi după-amiază, Marius Nistor pentru news.ro.
Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor?
De asemenea, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit, joi, despre salariile profesorilor. Întrebată dacă creşterea salarială asumată prin memorandum este etapizată sau într-o tranşă unică, ea a zis că memorandumul include la măsurile asumate „o primă tranşă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creştere”.
„Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială, publicată în Monitorul Oficial, este inclusă în acest Memorandum”, a spus Ligia Deca.