Cerându-și scuze că sună „apocaliptic”, Andrew Bailey a declarat că războiul din Ucraina afectează aprovizionarea cu alimente. ”Riscul la momentul de față, unul chiar apocaliptic, este mâncarea”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei.

Bailey a apărat însă performanța Băncii Angliei, pe fondul criticilor conform cărora Banca a făcut tot ce trebuie pentru a încerca să frâneze creșterea prețurilor. ”Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el, potrivit BCC News.

Andrew Bailey a spus că „a rămas fără degete” atunci când a calculat șocurile cu care s-a confruntat Marea Britanie și a tras un semnal de alarmă asupra costurilor scăpate de sub control mai ales la energie și alimente.

„Există multă incertitudine în jurul acestei situații”, a spus Bailey.

Afirmații ”apocaliptice”

„Aceasta este o îngrijorare majoră și nu doar pentru această țară. Există o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare. Îmi pare rău că fac afirmații apocaliptice, dar aceasta este o preocupare majoră”, a continuat Bailey.

Prețurile cresc cu cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani , creând un „șoc foarte mare în piață” care se așteaptă să se intensifice în următoarele luni, cu un risc de inflație care poate atinge două cifre înainte de sfârșitul anului.

Bailey a avertizat că acest „șoc foarte mare” al creșterii prețurilor globale la bunuri ar afecta cererea în economie și ar duce la creșterea șomajului.

Situația se înrăutățește

Mai mult, el a avertizat că dificultățile de furnizare a proviziilor de alimente din Ucraina ar putea afecta proviziile mondiale de grâu și ulei de gătit.

Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 25% în ultimele șase săptămâni. ”Ucraina are alimente în depozit, dar acum nu le poate scoate. Așa cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește”, a spus el.

Ucraina și Rusia țări importante pentru producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul global cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% cu grâu, potrivit ONU.

Vine cea mare rată a inflației din istoria UE

Comisia Europeană a anunțat că a redus prognoza de creștere economică pentru zona euro în 2022 cu 1,3 puncte procentuale, la 2,7%, și a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte procentuale, la 6,1%, din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP.

„Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, iar noi ne-am revizuit prognoza în scădere în consecință. Cel mai important factor negativ este creșterea prețurilor la energie, care împinge inflația la niveluri record și afectează întreprinderile și gospodăriile europene”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Înainte de războiul pornit de Rusia în februarie, executivul comunitar prognoza că prețurile de consum din UE vor crește cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.

Aceste previziuni sunt supuse unei „incertitudini ridicate” legate de evoluția conflictului, iar tabloul ar putea deveni și mai sumbru, a avertizat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Sunt posibile și alte scenarii, în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât cea pe care o prognozăm astăzi”, a explicat oficialul UE.