Alegerile din 2024 ar putea fi urmate de al Treilea Război Război Mondial

Al Treilea Război Mondial este mai aproape decât credem. În lumina alegerilor din acest an, analiștii politici atrag atenția asupra necesității ca cei care candidează să ia în considerare amenințările hibride la adresa securității globale. Într-un moment în care situația la nivel global nu a fost atât de periculoasă de la apogeul Războiului Rece, Con Coughlin, analist politic al ziarului britanic „The Telegraph”, crede că alegerile actuale ar putea fi ultimele alegeri înainte de următorul război mondial. Politica de apărare ar trebui să fie o preocupare centrală pentru orice candidat responsabil, crede el.

Con Coughlin
Con Coughlin (SURSA FOTO: LinkedIn)

Potrivit spuselor sale, este crucial ca apărarea și echiparea forțelor militare și de securitate pentru provocările viitoare să fie în centrul atenției la următoarele alegeri, fie că este vorba despre un stat membru UE sau despre Parlamentul European. O analiză politică a ultimilor ani ne arată că lumea nu s-a mai confruntat cu o situație atât de periculoasă de la începutul anilor 60, când criza rachetelor cubaneze a creat perspective reale ale unui război nuclear între SUA și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

Atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra SUA au avut un impact dramatic asupra peisajului global de securitate. Totuși, după aceea, accentul principal s-a concentrat pe organizarea de operațiuni antiteroriste împotriva grupurilor jihadiste, precum Al-Qaeda.

Lumea se confruntă cu o serie de provocări, ce ar putea conduce la un conflict de amploare

Chiar dacă URSS nu mai există, iar amenințarea reprezentată de teroriștii islamiști s-a redus, apariția unor noi amenințări globale semnifică faptul că lumea se confruntă cu o serie de provocări, ce ar putea conduce la un conflict de amploare.

Războiul din Ucraina a marcat începutul celui mai mare conflict militar din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Ambițiile imperiale ale Rusiei au crescut riscul unui conflict între puterile înarmate nuclear ale Rusiei și NATO. Consolidarea alianțelor pe care Rusia pare să le dezvolte în ultima vreme cu alte regimuri autoritare, precum China, Iranul și Coreea de Nord, semnifică o provocare majoră pentru dominația de lungă durată a Occidentului pe piața mondială, comparabilă cu cea din perioada Războiului Rece.

Unde ar putea duce tensiunile dintre China și SUA?

În paralel, eforturile Chinei de a concura cu SUA pentru statutul de superputere mondială incontestabilă în toate domeniile vor duce probabil la intensificarea disputelor teritoriale în Pacific, cu precădere în ceea ce privește Taiwanul. Analiza experților este validată de evenimentele actuale, inclusiv de manevrele militare desfășurate de China, cu scopul declarat de a testa capacitatea de „preluare a puterii” în Taiwan. Orice încercare a Chinei de a invada Taiwanul ar putea declanșa un răspuns militar susținut de aliații SUA, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului militar.

De altfel, dorința Iranului de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu și conflictul militar din Fâșia Gaza reprezintă alte surse potențiale de tensiune. Toate aceste amenințări hibride la adresa securității și stabilității globale constituie motive convingătoare pentru ca partidele politice care acced la putere să facă din apărare și din strategiile de menținere a siguranței țării în fața provocărilor viitoare o prioritate.