După ce Rusia s-a dat drept salvatoarea Europei, oferindu-se să mărească aprovizionarea cu gaze a continentului pe fondul creșterii prețurilor, experții spun că un lucru a devenit din ce în ce mai clar: Europa e acum la mila Rusiei în ceea ce privește energia, așa cum avertizase SUA, scrie CNBC.
Contractele de gaze naturale au atins noi maxime în Europa săptămâna aceasta, iar prețurile de referință regionale au crescut cu aproape 500% în acest an. Este vorba de o cerere crescută și o scădere a ofertei care pune presiune pe sectorul energetic, pe măsură ce vremea devine mai rece.
Europa e din ce în ce mai vulnerabilă în fața Rusiei
Prețurile au crescut miercuri, atingând noi maxime, după ce președintele Vladimir Putin a intervenit, oferind o creștere a aprovizionării cu gaze către Europa.
În opinia analiștilor, această mișcare a Moscovei a arătat că Europa e din ce în ce mai vulnerabilă în fața Rusiei, care se așteaptă ca Germania să certifice controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care va aduce mai mult gaz rusesc în Europa prin Marea Baltică.
Conducta în valoare de 11 miliarde de dolari a fost finalizată, în ciuda opoziție SUA, care a avertizat că va compromite securitatea energetică a Europei, iar Rusia ar putea încerca să utilizeze sursele de energie ca pârghie de control asupra regiunii.
Joe Biden a anunțat și sancțiuni împotriva companiilor implicate în proiect, dar a renunțat la ele în luna mai, în ceea ce a fost considerată o încercare a Americii de a reconstrui legăturile cu Germania.
„Șantaj energetic” incredibil
„Europa a devenit ostatica Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie”, a declarat Timothy Ash, strateg al piețelor emergente la Bluebay Asset Management, într-o notă de cercetare, numind această situație „incredibilă”.
„Este clar că Rusia ține Europa (UE și Marea Britanie) într-un blocaj energetic, iar Europa (și Marea Britanie) sunt prea slabe pentru a ieși și a face ceva în acest sens”, spune Timothy Ash, numind asta o formă de „șantaj energetic”.
„Europa se face mică de frică, deoarece se teme că, pe măsură ce se îndreaptă spre iarnă, Rusia va opri robineții conductelor de energie și i va face până când NS2 va fi certificat”, a adăugat expertul.
Oferta de nerefuzat a lui Putin
Putin s-a oferit să crească furnizarea de gaze către Europa. De asemenea, el a reproșat europenilor că au anulat multe dintre contractele pe termen lung, în schimbul tranzacțiilor spot, spunând că Rusia este gata să negocieze noi contracte pe termen lung pentru vânzările de gaze.
Autoritatea de reglementare a energiei din Germania nu dă încă niciun semn de certificare a conductei NS2, susținînd că trebuie să arat că nu va încălca regulile concurenței prin limitarea furnizorilor care o utilizează. Mike Fulwood, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies, spune că decizia Moscovei de a furniza mai mult gaz Europei este una „politică”, legată de certificarea conductei.
UE caută soluții
Prețurile tot mai mari au adus problema energetică pe agenda UE, liderii euroeni cerând mai multă independență energetică, în condițiile în care aproape 90% din aprovizionarea blocului provine din import, Rusia fiind una dintre principalele surse, împreună cu Norvegia.
Experții sunt de acord că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie.