Dr. Rafila se aşteaptă ca pandemia generată de virusul SARS-Cov-4 să dureze doi ani, cu o scădere a ratei de transmitere în anul viitor. El consideră că nu există nicio îndoială că în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru că iarna virozele respiratorii cresc oricum în intensitate.
Specialistul spune că rămân importante măsurile de distanţare socială şi de respectare a igienei. „Va trebui să ne obişnuim să respectăm în mod curent unele dintre aceste măsuri care sunt introduse acum, adică acelea referitoare la măsurile igienice şi la o anumită distanţare socială, fără să fie exagerate.
Eu mă aştept ca această pandemie să dureze circa doi ani de zile, sigur, cu o scădere a intensităţii transmiterii probabil în anul următor, iar pe de altă parte aştept, este posibil, să ajungem şi la o situaţie de sezonalitate pentru infecţia cu noul coronavirus” , a afirmat profesorul Alexandru Rafila într-o interviu pentru Digi 24.
Întrebat în legătură cu menţinerea unora dintre restricţiile existente în prezent şi cu posibilitatea ca, în consecinţă, să fim nevoiţi să purtăm mască toată vara când ieşim afară, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a declarat:” Eu cred că mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim, să păstăm această distanţare socială, să încercăm să generalizăm exerciţiul acesta pe care-l desfăşurăm în această perioadă. Eu aşa încerc să-l caracterizez, că este un exerciţiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetăţenilor. Şi atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”.
Alte 523 de cazuri de coronavirus au fost anunţate sâmbătă, fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la declanşarea epidemiei în România. Bilanţul a ajuns astfel la 5.990, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 1.614, fiind înregistrate la Suceava. În Bucureşti sunt 730 de persoane diagnosticate, iar judeţele Gorj şi Harghita au cele mai puţine cazuri.
FOTO: Inquam Photos / George Călin