Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri de foame dacă Rusia nu permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale.

Zelenski: Milioane de oameni ar putea muri de foame

„Nu ne putem exporta grâul, porumbul, uleiul vegetal și alte produse care au jucat un rol stabilizator pe piața globală”, potrivit comentariilor pregătite în cadrul unui discurs video înregistrat la Gala Time 100.

„Acest lucru înseamnă că, din păcate, zeci de țări s-ar putea confrunta cu o criză de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada Rusiei la Marea Neagră va continua”, a spus Zelenski.

Liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile a forțelor rusești în porturile cheie din Ucraina – inclusiv Mariupol, la Marea Azov, și Odesa, la Marea Neagră – care a lăsat peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în interiorul țării. Marina ucraineană a declarat luni că aproximativ 30 de nave și submarine rusești au continuat blocada împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră, transmite CNN.

Rusia acuzată de Ucraina că fură cerealele

Miercuri, un oficial ucrainean a acuzat că a furat aproximativ 600.000 de tone de cereale din Ucraina, despre care a afirmat că au fost ulterior transportate în Orientul Mijlociu. Denys Marchuk, vicepreședintele Uniunii Publice a Consiliului Agricol Ucrainean, a afirmat că cerealele au fost furate din regiunile ocupate din sudul țării.

El a afirmat că grâul a fost transportat în portul Sevastopol din Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia, înainte de a fi trimis mai departe în Orientul Mijlociu.

Au fost deschise dosare penale „pentru a cere prin intermediul instanțelor internaționale de judecată ca Rusia să îi despăgubească pe cei care au fost afectați de aceste acțiuni”, a declarat Marchuk.

Marchuk a calificat acțiunile Rusiei drept „o operațiune bine planificată de către ocupanți”.

ONU: Nicio țară sau comunitate nu va rămâne neatinsă

Pericolul unei crize alimentare a fost semnalat miercuri și de secretarul general al ONU, care spune că războiul din Ucraina amenință să „dezlănțuie un val de foamete și sărăcie fără precedent” în întreaga lume.

„Pentru cei implicați în război, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferințe”, a declarat Antonio Guterres la New York. „Iar pentru oamenii din întreaga lume, războiul, împreună cu celelalte crize, amenință să dezlănțuie un val fără precedent de foamete și sărăcie, lăsând în urma sa haos social și economic”.

Criza din acest an se referă la „lipsa de acces”, a spus el. „Cea de anul viitor ar putea fi legată de lipsa de hrană.

„Nu vă lăsați induși în eroare: nicio țară sau comunitate nu va rămâne neatinsă de această criză a costului vieții.”

Deschiderea unui coridor în Marea Neagră pentru cereale, o opțiune „plină de provocări”

Responsabila pentru Europa în Departamentul de Stat al SUA, Karen Donfried, a descris miercuri drept o „opţiune atractivă” deschiderea unui coridor în Marea Neagră pentru exportul cerealelor ucrainene, deşi a avertizat totodată că aceasta este în acelaşi timp o opţiune „plină de provocări”.

Declaraţia sa, făcută în faţa presei, survine după ce Rusia a evocat posibilitatea ridicării blocadei pe care a impus-o porturilor din Ucraina după agresiunea militară asupra acesteia din urmă.

În urma unei întrevederi avute la Ankara cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este dispusă să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Kievul acceptă să şi le demineze pentru a permite reluarea navigaţiei comerciale. Oficiali ucraineni au declarat însă că ţara lor nu va accepta să-şi demineze zona de coastă, pentru a nu deveni vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare.