Profeția cumplită a unui virusolog celebru: Va fi o importantă problemă medicală

Coronavirus COVID-19

Cea mai proastă veste despre coronavirus. Un celebru virusolog trage un semnal de alarmă. Acesta a spus ce s-ar putea întâmpla în ciuda campaniei de vaccinare anti-covid. Ar putea fi un dezastru la nivel mondial.

Pandemia de coronavirus este departe de a se sfârși. Epidemiologul Mihnea Bostina trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, noile tulpini de covid apărute în ultima perioadă pot complica foarte mult predicțiile specialiștilor.

Mai exact, chiar dacă vaccinurile sunt folosite, nu se poate vaccina un număr mare de persoane în foarte mult timp.

„Aparitia noilor variante de virus complica foarte mult orice incercare de predictii. Chiar daca vaccinurile folosite in prezent asigura protectie completa sau partiala, intrebarea este cat de multe persoane pot fi vaccinate intr-un termen scurt. Asta, pe de o parte, ar limita numarul de imbolnaviri si de decese – lucrul cel mai important la momentul acesta.

Dar, si asta e foarte important, ar limita si posibilitatea virusului de a evolua. Sa ne gandim ca oficial pana acum au fost peste 100 de milioane de cazuri si peste doua milioane de decese. In realitate, probabil ca numarul este de multe ori mai mare. Si cu fiecare transmisie apar noi mutatii, iar unele din mutatiile acestea se pot dovedi avantajoase pentru transmisie”, spune epidemiologul.

Noul coronavirus se poate întoarce la cei vaccinați

Totodată, epidemiologul a mai precizat că într-adevăr, vaccinul elimină simptomele de coronavirus, însă virusul poate reapărea oricând la cei vaccinați, care pot transmite infecția mai departe, în rândul persoanelor nevaccinate încă.

De asemenea, Mihnea Bostina a amintit de faptul că vaccinul nu duce la dispariția virusului, iar potrivit acstuia virusul va fi ”o importantă problemă medicală” mulți ani de zile de acum încolo.

„E adevarat, vaccinul doar elimina simptomele, insa virusul se poate replica chiar in cei vaccinati, care, desi asimptomatici, pot transmite infectia mai departe. Este probabil ca in aceste cazuri incarcatura virala sa fie redusa si deci sa nu avem aceleasi efecte ca in cazul unei populatii nevaccinate. Insa vaccinul nu va duce la disparitia virusului. Probabil ca multi ani de acum inainte, SARS-CoV-2 va fi o importanta problema medicala”, a mai spus virusologul.

Țara care a ținut sub control coronavirusul

Mihnea Bostina a vorbit și despre modul în care Noua Zeelandă a reușit să ţină sub control pandemia de coronavirus. Potrivit acestuia, țara a impus restricții drastice pentru cei care au intrat în țară.

Astfel, persoanele care intrau în Noua Zeelandă petreceau două săptămâni în carantină, iar înainte de eliberare, fiecare persoană era testată de mai multe ori.

„Vazuta din afara, in Noua Zeelanda situatia este indecent de normala. Concerte, meciuri, vacante – sunt foarte putine detalii care sa aminteasca celor de aici de situatia mondiala. Cu toate acestea exista o serie de masuri foarte stricte legate de intrarea in tara. Orice persoana ajunsa in Noua Zeelanda petrece doua saptamâni in izolare, la unul dintre hotelurile amenajate de guvern pentru aceasta.

Exista un numar redus de locuri in aceste centre, asa ca fluxul este mereu sub control. Fiecare persoana este testata de mai multe ori inainte de a fi eliberata. Cu toate acestea, in fiecare zi se inregistreaza cateva noi cazuri de Covid-19 in aceste centre de izolare. Exista permanent pericolul ca virusul sa scape – si au fost cateva cazuri de acest fel. Din fericire, au fost impuse masuri ferme si rapide care au impiedicat raspandirea virusului in populatie”, a explicat virusologul, potrivit ziare.com.