Profeția cumplită a unuia dintre cei mai deștepți oameni de pe Planetă: „Ne apropiem de cel mai periculos punct”

Sursă: Dreamstime

Activistul politic american Noam Chomsky, în vârstă de 93 de ani, lansează un avertisment deosebit de grav: omenirea se confruntă cu două amenințări existențiale care ar putea pune capăt civilizației așa cum o știm. Una ar fi cea reprezentată de schimbările climatice, iar a doua, cea mai gravă, o reprezintă riscul izbucnirii unui război nuclear. Chomsky ține să denumească pericolul nuclear drept „război terminal”.

El spune că, după invadarea Ucrainei, există o tendință tot mai mare și mai evidentă spre normalizarea ideii de război nuclear. De fapt, susține Noam Chomsky într-un interviu pentru Truthout, respingerea amenințării nucleare a crescut la niveluri extrem de periculoase, iar „mijloacele de reducere a amenințării unui război nuclear sunt ignorate”.

Cu posibilitatea iminentă a unui război nuclear, Noam Chomsky, considerat unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață, avertizează că ”ne apropiem de cel mai periculos punct din istoria omenirii”.

„Agenția umană nu s-a încheiat”, subliniază Chomsky. „Există modalități realiste de a proteja umanitatea de amenințarea pe care o reprezintă armele nucleare la adresa existenței noastre”, susține Chomsky, autorul a peste 150 de cărți de lingvistică, gândire politică și socială, economie politică, studii media, și politica externă.

”Nu trebuie să fim observatori pasivi, simple instrumente în mâinile celor puternici. Aceasta este o alegere, nu o necesitate. În august, va avea loc cea de-a zecea conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP). Acest lucru ar putea oferi o oportunitate publicului larg de a cere eliminarea flagelului armelor nucleare, pentru a reduce substanțial amenințările uriașe pe care le reprezintă”, spune Noam Chomsky.

Modalități realiste de a reduce probabilitatea unui război ”terminal”

Întrebat care ar fi cele mai realiste modalități de a evita un război nuclear, Chomsky a răspuns că există modalități realiste de a reduce probabilitatea unui război ”terminal” , acesta fiind  în opinia sa termenul potrivit pentru un război nuclear, care implică marile puteri și care va duce, inevitabil, la distrugerea vieții pe Pământ.

”În primul rând, este vorba de un regim serios de control al armelor. Elemente ale unui astfel de regim au fost construite laborios la propunerea lui Eisenhower  în ”Open Skies” din 1955, dar au fost desființate de Trump în mai 2020. Au existat și alți pași importanți înainte, printre care ”Tratatul Reagan-Gorbaciov” privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) din 1987, care a redus semnificativ amenințarea declanșării unui război terminal în Europa. Un alt pas a fost Tratatul anti-rachete balistice din 1972, pe care ambele părți l-au recunoscut ca fiind un „factor substanțial în frânarea cursei armelor strategice ofensive”.

Mijloacele pentru reducerea amenințării unui război terminal sunt complet ignorate

Potrivit lui Chomsky, una dintre marile tragedii ale războiului din Ucraina este că ”toate aceste mijloace pentru reducerea amenințării unui război terminal sunt complet ignorate”.

Înființarea Nuclear-Weapon-Free Zones (NWFZ)  este, de asemenea, un pas important spre reducerea amenințării armelor nucleare, pe lângă simbolismul respingerii globale a acestor realizări monstruoase ale ingeniozității umane, adaugă el.

Mai exact, ar fi un pas important dacă ar putea fi implementate. Din păcate, sunt blocate de insistența SUA de a menține instalațiile de arme nucleare. Toate acestea ar putea fi pe ordinea de zi, chiar acum, ca modalități de abordare a amenințării unui război terminal, consideră el.