După ce a reflectat la ceea ce consideră că a fost „cel mai neobișnuit și dificil an al său”, co-fondatorul Microsoft a început să privească spre 2022 și mai departe, mai ales în ceea ce priveșe „viitorul nostru mai digitizat”.
Într-o postare de sfârșit de an pe blogul personal, co-fondatorul Microsoft a inclus o predicție despre cum va arăta munca pe viitor și despre cum ar putea fi schimbată de ascensiunea metaversului, lumile virtuale fiind construite de giganți precum Meta ( fost Facebook) și Microsoft, unde utilizatorii vor putea să lucreze, să se joace și să socializeze, scrie CNBC.
Covid-19 a „revoluționat” deja munca
Bill Gates scrie că pandemia Covid-19 a „revoluționat” deja munca, mai multe companii ca niciodată oferind flexibilitate angajaților care doresc să lucreze de la distanță. „Aceste schimbări se vor intensifica în anii următori”, scrie Bill Gates. El spune că munca de la distanță va trage mai mulți oameni în metaverse.
Practic, în locul unui computer sau al unui smartphone, în metaverse se va folosi o cască pentru a intra într-o lume virtuală, care conectează tot felul de medii digitale.
Întâlnirile virtuale se vor muta în metaverse, un spațiu 3D cu avatare digitale virtuale
„Anticipez că, în următorii doi sau trei ani, majoritatea întâlnirilor virtuale se vor muta de pe la grile de imagini ale camerei 2D, la metaverse, un spațiu 3D cu avatare digitale virtuale”, scrie Bill Gates în postarea de pe blog.
De altfel, în rândul investitorilor bogați și al marilor firme de tehnologie există un mare interes în privința metaversului, pentru că nimeni nu vrea să rămână în urmă dacă acesta se va dovedi a fi viitorul internetului. Facebook, de exemplu, a experimentat cu o aplicație de întâlniri VR numită Workplace și un spațiu social numit Horizons, ambele folosind sisteme cu avatar virtual.
Ne vom folosi avatarul pentru a ne întâlni cu oameni într-un spațiu virtual
”Ideea este că, în cele din urmă, vă veți folosi avatarul pentru a vă întâlni cu oameni într-un spațiu virtual, care reproduce sentimentul de a vă afla într-o cameră reală cu ei”, scrie Gates. Gates crede însă că utilizatorii vor trebui să poarte căști de realitate virtuală și/sau ochelari de protecție pentru a face acest lucru.
Miliardarul american, care a demisionat din consiliul Microsoft în 2020, susține că fosta sa companie lucrează la adăugarea de avatare 3D și alte elemente prietenoase cu metaversul la software-ul său Teams. De altfel, Teams ar putea chiar să aibă o rampă clară de lansare către metaverse, în condițiile în care Microsoft colaborează cu Mark Zuckerberg și Meta pentru a face rețeaua socială Workplace compatibilă cu Teams.
Gates recunoaște că va fi nevoie de timp și de disponibilitate din partea utilizatorilor și a angajatorilor înainte ca viziunea pentru un loc de muncă virtual în metaverse să devină realitate. În primul rând, companiile tehnologice precum Meta și chiar platformele de jocuri precum Roblox dezvoltă deocamdată lumile virtuale care vor alcătui metaversul. Bill Gates admite că, pentru „a surprinde cu acuratețe expresiile, limbajul corpului și calitatea vocii”, oamenii vor avea nevoie de dispozitive tehnologice scumpe, cum ar fi căști VR și chiar mănuși de captare a mișcării.