Exprimându-și îngrijorarea față de automatizarea job-urilor, o situație cu care mulți se confruntă deja, șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk, a dat un răspuns direct din lumea SF.

În cel mai bun scenariu, probabil niciunul dintre noi nu va avea un loc de muncă

„În cel mai bun scenariu, probabil niciunul dintre noi nu va avea un loc de muncă”, a afirmat Musk.

„Dar în acest scenariu, va exista un venit universal mare, nu un venit de bază universal. Nu vor mai exista probleme cu bunurile și serviciile”, a continuat miliardarul.

Elon Musk a continuat, vorbind despre un scenariu pe care l-a descris ca fiind „cel mai probabil”, în care oamenii vor avea o viață alimentată din belșug de roboți inteligenți ca însoțitori. El spune că va exista un venit de bază universal, ba chiar un „venit universal ridicat”. Dar în acest viitor, în care banii și munca nu vor mai fi o problemă, Musk a descris probleme existențiale în care oamenilor le va lipsi un scop în viață, scrie Quartz.com.

Nu vom mai avea un scop în viață

„Dacă un computer și roboții pot face totul mai bine decât tine, atunci viața ta mai are sens? Aceasta va fi întrebarea pe care trebuie să o punem în cazul acestui scenariul benign”, a explicat Musk.

În realitatea pe termen scurt, IA reprezintă o amenințare la adresa locurilor de muncă pentru persoanele cu venituri mici sau medii. Asta nu înseamnă că inteligența artificială poate face o treabă la fel de bine ca un om, dar unii directori de companii sunt tentați să încerce.

Se pare că Duolingo a concediat mai mulți traducători, după ce compania a trecut la IA. Nvidia lucrează cu o companie pentru a dezvolta asistente AI care costă doar 9 USD pe oră pentru a funcționa.

Îndepărtându-se complet de întrebarea inițială, Elon Musk explicat apoi că oamenii ar putea da un sens vieții lor, dând sens sistemelor IA.

Cum vede Elon Musk legătura dintre om și roboți

„Dacă te gândești la modul în care funcționează creierul nostru, știm că avem sistemul limbic, implicat în instinctele și sentimentele noastre. Apoi, avem cortexul, implicat în gândire și planificare”, a continuat el. „Dar cortexul încearcă în mod constant să facă sistemul limbic fericit, așa că poate așa va fi și cu IA. Inteligența artificială ar putea încerca să ne facă fericit cortexul, care încearcă să ne facă fericit sistemul limbic. Poate noi suntem cei care dăm un sens sau un scop inteligenței artificiale”, a mai spus șeful Tesla.

Elon Musk a explicat că această versiune probabilă a realității se bazează pe seria „Culture” scrisă de autorul scoțian de SF Iain Banks. Cărțile sale descriu o societate distopică, în care o specie umanoidă și agenți de inteligență artificială trăiesc într-o armonie relativă.

Musk este influențat puternic de aceste romane științifico-fantastice din anii 1980. O altă lucrare la care face referire adesea este ”Ghidul autostopistului galactic”, scrie Quartz.

În finalul conferinței, Musk a declarat că cea mai mare frică a sa este IA. Ca și în trecut, el a afirmat că cea mai mare preocupare a sa legată de inteligența artificială este legată de faptul că sistemele de la OpenAI, Google și Meta „nu caută adevărul” iar asta înseamnă că „politically correct”.

Musk, care nu cu mult timp în urmă a semnat o scrisoare pentru a cere o pauză în dezvoltarea AI pentru binele umanității, s-a alăturat goanei după IA cu startup-ul său xAI și chatbot-ul Grok. El consideră că startup-ul său este singura companie de dezvoltarea a inteligenței artificiale care va salva umanitatea de toate celelalte.