Lumea este mai împărțită decât oricând între cei care au încredere în Bitcoin ca o investiție bună și cei care nu cred deloc în ea. În ultima categorie se află și economistul Nassim Taleb, care compară cea mai populară criptomonedă cu celebra schemă Ponzi.
Economistul de origine libaneză este cunoscut pentru cartea „Lebăda neagră” din 2007, în care a prezis izbucnirea unei pandemii. Dar și alte catastrofe denumite „lebede negre”. Recentele sale comentarii despre Bitcoin nu sunt deloc încurajatoare.
În mai puțin de două săptămâni, Bitcoin a pierdut aproximativ 26% din valoare, acesta fiind cel mai grav declin din ultimul an. Pe 14 aprilie, criptomoneda a atins un preț istoric record de 64.339 dolari. Dar la 25 aprilie a scăzut la 47.777 de dolari, potrivit datelor CoinMarketCap.
Nassim Taleb susține că Bitcoin este prea volatil pentru a fi o monedă eficientă și nu reprezintă o protecție sigură împotriva inflației. „Practic, nu există nicio legătură între inflație și Bitcoin. Niciuna. Adică, poți avea hiperinflație și Bitcoin ajunge la zero”, a spus economistul pentru CNBC.
Potrivit lui Taleb, Bitcoin are caracteristici similare cu cele ale schemei Ponzi, un tip de fraudă piramidală ce implică plata unor profituri deosebit de mari ale unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane, și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.
„Ceva care se mișcă cu 5% pe zi, 20% într-o lună, în sus sau în jos, nu poate fi o monedă. Este altceva”, a spus Taleb, numind moneda digitală „o scamatorie și „un joc”.
Economistul a mărturisit că, inițial, a fost indus în eroare de Bitcoin. Crezând că ar putea deveni în cele din urmă o monedă eficientă, a achiziționat câteva unități. Dar anul trecut a anunțat că renunță la criptomonede din cauza volatilității lor.
„Am cumpărat-o pentru că am vrut să am o alternativă la moneda fiat clasică emisă de băncile centrale: o monedă fără guvernare. Mi-am dat seama însă că nu era așa. A fost pură speculație. Este ca un joc. Adică poți să creezi un joc și să-l numești monedă”, a spus el.
„Dacă doriți să vă protejați împotriva inflației, cumpărați o bucată de pământ. Și cultivați, de exemplu, măsline. Veți avea ulei de măsline. Dacă prețul se prăbușește, veți avea ceva”, a adăugat Taleb.