Declinul pieței crypto, în special pentru activele digitale de top, precum Bitcoin, Ethereum și Cardano, era de așteptat. Consecinţele prăbuşirii Terra au dus la temeri de contagiune pe piaţă, temeri care s-au accentuat și după ce Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iunie 2021.
Cu toate acestea, Jamie Dimon, CEO-ul băncii de investiții JP Morgan, consideră că acesta este doar începutul. În ciuda faptului că piața crypto este cu peste 50% în scădere față de cea mai mare valoare istorică, Dimon susține că ce e mai rău abia acum urmează, potrivit Bitcoinist.
Potrivit sursei citate, Jamie Dimon nu a fost cel mai mare susținător al criptomonedelor. Cu toate acestea, banca de investiții pe care o conduce, JP Morgan, și-a mai schimbat atitudinea față de activele digitale și a venit cu diferite planuri de a oferi clienților săi opțiuni de tranzacționare cu criptomonede. Anul trecut, Business Insider informa că JPMorgan va deveni prima bancă majoră care va efectua tranzacții cu criptomonede, la cererea clienților săi importanți.
”Sunt nori de furtună. Uraganul este chiar acolo!”
Odată cu prăbușirea pieței crypto, Dimon a venit să explice de ce banca pe care o conduce se așteaptă la un declin și mai mare. El a afirmat că un „uragan economic” va zgudui piața. Ceva de genul acesta s-ar răspândi pe toate piețele financiare, iar piața crypto nu va fi cruțată, a sugerat el. „Este un uragan”, a spus Dimon la o conferință bancară. „Acum este oarecum însorit, lucrurile merg bine. Toată lumea crede că Fed se poate descurca cu asta. Dar sunt nori de furtună. Uraganul este chiar acolo, pândește în calea noastră. Nu știm dacă este unul minor sau Superfurtuna Sandy”, a adăugat el.
Dimon i-a sfătuit pe investitorii în criptomonede să se „pregătească” deoarece se așteaptă la volatilitatea pieței. Acest lucru se datorează faptului că Rezerva Federală va începe să pună în aplicare politicile sale de „înăsprire cantitativă”, ceea ce va face ca Fed să elimine lichiditățile de pe piață.
Este clar pentru toți experții că piața crypto a avut o primă jumătate a anului 2022 dificilă, mai ales în cazul Cardano.
Acesta poate fi doar începutul
Catastrofa criptografică a făcut ca peste 1 trilion de dolari să fie șters de pe piață în mai puțin de un an, Dacă Dimon are dreptate, acesta poate fi doar începutul. Iar în cazul în care Fed va începe înăsprirea cantitativă și va absorbi lichiditate din piață, acest lucru ar afecta puterea de cumpărare a majorității investitorilor, determinându-i să renunțe la criptomonede.
Dacă piața crypto va continua să urmeze tendința pieței de capital, care a fost într-o scădere constantă în acest an, o scădere bruscă a lichidității ar face ca piața de capital să se zdruncine considerabil, declanșând un efect negativ pe piața crypto.