„Cu siguranță numărul de cazuri va crește și noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiții de asistență medicală.
Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanțare socială. Și al treilea să asigurăm un cadru economic funcțional. Dacă nu asiguri asta, toate celelalte măsuri sunt povești”, a explicat Rafila.
Această boală trebuie tratată la domiciliu
„Nu discutăm de un scenariu catastrofic, când oamenii se îmbolnăveau de ciumă. Mortalitatea este zero la copii, formele pe care le fac copiii sunt ușoare. Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienți care au cancer și au făcut chimioterapie, deci comorbidități și alte afecțiuni. Ei trebuie protejați.
Trebuie să fim calmi și să înțelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme ușoare, trebuie tratate la domiciliu”, a explicat medicul în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.
Trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii
„Sunt activități care se pot desfășura la domiciliu, dar sunt unele care nu se pot desfășura online. De exemplu, nu ți se poate furniza apă de la domiciliu, stațiile de pompare de exemplu. Sunt lucruri pe care nu putem să le închidem.
„Noi ne găsim în această fază de încercare de a opri la porțile țării boala și în situația în care nu avem decât cazuri de import și transmitere locală. Atât timp cât funcționează această situație înseamnă că autoritățile de sănătate publică pot ține lucrurile sunt control la un nivel acceptabil. Transmiterea comunitară înseamnă practic circul cu un mijloc de transport se transmite boala, nu mai putem avea această trasabilitate, numărul de cazuri crește”, a explicat doctorul Rafila.
„Se întâmplă ca și la gripa sezonieră. Atunci trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii. Cum se face? În primul rând autoritățile monitorizează numărul de cazuri, văd pe unde apar.
Măsurile sunt distanțarea socială, înseamnă suspendarea unor cursuri în școli și universități. Limităm adunările publice, dar poate nu o să reușim să facem permanent acest lucru. Noi trebuie să putem să prelungim cât mai mult durata”, a mai spus şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.
Rafila spune că singurul caz în care s-ar putea ajunge la intrarea completă a Bucureștiului în carantină ar fi repetarea unui scenariu similar cu cel din Italia.
„Dacă ar fi o situație similară cu cea din Italia, doar în București, nu în toată țara: număr mare de cazuri, creștere exponențială a numărului de cazuri, mortalitate mare. Atunci sigur trebuie să faci ceva pentru a nu se mai transmite infecția. Dar lucrul acesta nu se poate să fie nelimitat. Asta faci când ai probleme”, a declarat dr. Alexandru Rafila, potrivit Antena3.
Informații privind intrarea Capitalei în carantină au început să circule în ultimele zile în mediul online, iar Grupul de Comunicare Strategică a transmis că este vorba de „informaţii false”.