Pandemia de coronavirus a lovit crunt în România. Avem peste zece mii de oameni infectați, iar numărul deceselor este de câteva sunte. Și totul se întâmplă doar de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România.
Profeția teribilă a lui Alexandru Rafila
Primul român diagnosticat a fost vindecat, dar numărul cazurilor depistate a crescut constant. Alexandru Rafila, șeful Soecietății Române de Microbiologie, atrage atenția. Pe 26 martie erau mai puțin de 1.000 de contaminări, dar la momentul actual numărul acestora a depășit 10.000.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că numărul cazurilor de îmbolnăvire este mult sub media din restul Europei.
”Inclusiv mortalitatea, dacă o raportăm la 1 milion de locuitori, e mult mai mică. Noi avem o mortalitate de 5%, în Italia peste 12%, în Franța cifre asemănătoare, deci este clar că infectarea a fost mai puțin gravă în țara noastră”, spune Rafila.
În ceea ce privește evoluția virusului în România, medicul a declarat că este mai bine să fim îngrijorați decât relaxați.
”Știți bine, în câteva zile, într-o săptămână, lucrurile se pot schimba dramatic. Vedeți modelul Italiei, modelul Spaniei, și nu aș vrea să fim în situația în care să numărăm în fiecare zi sute sau chiar mii de noi cazuri de îmbolnăvire. Vă dați seama că acest lucru ar însemna și blocarea sistemului de sănătate”, a declarat Rafila.
În ceea ce privește redeschiderea școlilor, reprezentantul OMS spune că situația este mai delicată din mai multe puncte de vedere.
”Unu, este legat de natură medicală, epidemiologică și al doilea element, mai ales pentru copiii mici, este legat despre sensibilitatea părinților când discutăm despre acest subiect. Dacă se va lua decizia de redeschidere, ar trebui să fie graduală, să nu se refere la toate ciclurile de pregătire în același timp. Să începem cu universitățile și liceele, unde liceele sau elevii din anii mari pot înțelege aceste măsuri de distanțare socială, pot aplica măsurile de igienă”, a adăugat Rafila, conform Antena 3.