„Sunt optimist cu privire la viitor, dar un lucru care mă îngrijorează este polarizarea tot mai mare din America, mai ales când este vorba de politică”, a scris Gates, într-o postare pe blog, promovând cartea „De ce suntem polarizați”, de Ezra Klein, editorialist la The New York Times.

Bill Gates susține că această carte, pe care o recomandă tuturor, promovează aspectele psihologice ale mentalității de grup, care definesc politica americană contemporană, potrivit Benzinga.

Fundația Bill și Melinda Gates, care se concentrează pe acțiunile filantropice pentru asistența medicală și eradicarea bolilor, și a donat miliarde pentru diverse cauze, intenționează să funcționeze pentru încă 25 de ani. În timp ce fundația se concentrează asupra acestor eforturi, Bill Gates este măcinat de alte probleme.

La Summitul „Filantropiei Forbes 400” din 2022, Gates a spus: „Oamenii caută soluții simple și adevărul este oarecum plictisitor. Oricine are idei inovatoare pentru în reducerea polarizării, ar trebui să se investească în ei”. Fondatorul Microsoft se referea la polarizarea politicii americane, pe care Pew Research Center a definit-o drept prăpastia tot mai mare dintre republicani și democrați. „Polarizarea politică poate face ca totul să se sfârșească. Vom avea alegeri suspendate și un război civil”, a spus miliardarul la acel summit.

Diferențele dintre republicani și democrați s-au accentuat

În SUA, diviziunea politică s-a accentuat în ultimii ani. Diferențele dintre republicanii și democrații din Congres au devenit tot mai mari, iar majoritatea americanilor își ia informațiile din surse care le susțin opiniile politice, ceea ce duce la o amplificare a conflictelor legate de numeroasele probleme politice.

Polarizarea și dezinformarea merg mână în mână

Polarizarea și dezinformarea merg mână în mână, iar proiectul American News Pathways al Pew Research Center a găsit diferențe semnificative în segmente separate ale populației, mai ales când a fost vorba de pandemia COVID-19 și de alegerile din 2020.

Studiul a mai arătat că, în anumite situații, termeni precum „știri false” și „informații greșite” au ajuns să se refere la știri și informații care nu susțineau viziunile sau narațiunile preferate ale oamenilor, chiar dacă informațiile erau, de fapt, false.

Pe de altă parte, o investigație jurnalistică făcută de publicațiile Politico și Die Welt, publicată în luna septembrie, dezvăluia modul în care patru ONG-uri finanțate de Bill Gates au pus la bătaie aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a controla strategia anti-Covid în întreaga lume, fără niciun control al guvernelor.