Raportul anual al Forumului Economic Mondial privind riscurile globale evidențiază criza costului vieţii drept cel mai mare risc pe termen scurt cu care se confruntă, în prezent, lumea.
Ediţia din acest an, realizată împreună cu firma de servicii profesionale Marsh McLennan şi Zurich Insurance Group, a arată că războiul din Ucraina şi pandemia Covid-19 au propulsat criza energetică, penuria de alimente şi inflaţia drept cele mai presante probleme globale.
În acest context, economiștii continuă să avertizeze că riscul unei recesiuni globale este iminent. La această recesiune se adaugă continuarea războiului din Ucraina, factori care ar putea transforma 2023 în unul din cei mai dificili ani pentru a trăi. Miliardarul Bill Gates nu este de acord cu această profeție sumbră, relatează Fortune.
Acum este cel mai bun moment pentru a trăi
„Dacă ne referim la cel mai bun timp pentru a trăi, putem spune că acum este, de departe, cel mai bun moment pentru a trăi”, a declarat filantropul și co-fondatorul Microsoft, răspunzând la o întrebare despre perioada sa istorică preferată, în timpul celei de-a 11-a ediții a „Ask Me Anything”, găzduită de Reddit.
Gates a răspuns că i se pare „fascinantă” orice perioadă de inovare științifică și că se așteaptă ca anii care vin să stea sub semnul descoperirilor.
Considerații despre IA, Web 3 și metaverse
Gates a vorbit despre ceea crede că vor fi următoarele progrese științifice majore, dar a menționat că nu este prea entuziasmat de perspectivele Web3 sau ale metaverse, deși în 2022 au fost obiective majore pentru giganții corporativi și tehnologici.
Bill Gates aplaudă sfera de aplicare rapidă a inteligenței artificiale (IA) și nenumăratele ei aplicații, inclusiv ChatGPT, care a fost lansat anul trecut, dar face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un start-up cu sediul în San Francisco, care are o legătură strânsă cu Microsoft. Dacă acum este cel mai bun moment pentru a trăi, asta se datorează, probabil, ritmului rapid al inovației științifice, potrivit lui Gates.
El a adăugat că ultrabogații ar putea fi ținuți sub control, fiind puși să plătească taxe mai mari. De asemenea, i-a sfătuit pe alți miliardari să-i urmeze exemplul și să-și doneze toată averea, din vreme.
„În ceea ce-i privește pe oamenii foarte bogați, cred că ar trebui să plătească taxe mai mari și ar trebui să-și doneze averea, din timp”, a scris el, răspunzând unei întrebări despre ce ar trebui să facă miliardarii cu averile lor.
Amenințările uriașe cu care se confruntă omenirea
Gates a indicat și amenințările uriașe cu care se confruntă omenirea, inclusiv schimbările climatice și accesul global la îngrijirea sănătății. Gates a avut însă un ton optimist când a vorbit despre descoperirile științifice, munca companiilor sale de cercetare și a fundației caritabile, căreia i-a donat, anul trecut, 20 de miliarde de dolari din averea sa.
După ce a subliniat că războiul din Ucraina a cauzat întârzieri în lanțul de aprovizionare pentru combustibilul necesar reactoarelor, Gates a spus că proiectul său TerraPower va avea „o contribuție uriașă la provocările climatice, deoarece va fi ieftin și foarte sigur”.
Potrivit miliardarului, cea mai importantă descoperire tehnologică este apariția inteligenței artificiale cu aplicații din lumea reală. Gates a spus că se fac progrese mari în domeniul sănătății și tehnologiei climatice.
„IA este cea mai semnificativă”, a scris el referindu-se la cele mai importante schimbări tehnologice care apar.
„Nu cred că Web3 a fost atât de important sau că metaverse a fost revoluționar, dar IA este destul de revoluționară”, a comentat el.