2024, un an care va încurca evoluția României
Suntem țara care se împrumută cu cea mai mare dobândă. Iar anul 2024 va complica situația economică a țării. Începând de la anul, există posibilitatea ca lucrurile să devină și mai dificile: creșterea șomajului, majorarea taxelor, reduceri de cheltuieli și chiar posibilitatea de a apela la consultanță din partea FMI – aceasta este perspectiva văzută de Mircea Coșea, profesor universitar.
„Anul 2024, din punctul meu de vedere vă spun, pentru că nu am niciun fel de bază de analiză mai mare decât cea pe care o mi-o procur singur, poate să fie un an care să încurce evoluția României pe termen mediu de circa 10 ani”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Ceea ce se întâmplă în 2024, toate aceste împrumuturi, toată această angajare a României pe o piață pe care nu o poate controla – piața creditului internațional poate aduce în perioada viitoare, pe care profesorul universitar o estimează de aproximativ un deceniu, un program de austeritate care va începe brusc în 2025 și se va atenua cu fiecare an care trece.
„Dar austeritatea va exista. Și la ce austeritate mă gândesc? Mă gândesc în primul rând la o reformă care va fi inevitabilă în sectorul public”, a afirmat economistul.
Previziunile lui Mircea Coșea pentru anul 2025
Mircea Coșea se așteaptă ca la mijlocul anului 2025 să observăm o schimbare a perspectivei asupra ceea ce înseamnă sistem guvernamental și instituții guvernamentale.
Așadar, spune economistul, vom înfrunta o serie de pierderi de personal și reduceri de cheltuieli, deoarece nu există altă opțiune. În plus, vom asista la o creștere a impozitelor și taxelor, în special asupra proprietății. Actualmente, impozitele și taxele locale cresc considerabil, de la locurile de parcare până la proprietăți.
Probabil că, începând cu 2025, vom solicita o consultanță, nu un acord, ci o consultanță mai amplă cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a mai spus Mircea Coșea. Aceasta va implica, în opinia sa, o evaluare a modalităților de a introduce pe piață bunuri românești.
O misiune FMI va veni în România
Amintim că o echipă de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI) va sosi la București pe 29 ianuarie, la aproximativ patru luni distanță de la vizita anterioară. Această misiune este condusă de Jan Kees Martijn.
Echipa de specialiști va examina evenimentele economice și financiare recente. De asemenea, va efectua o revizuire a prognozelor macroeconomice. Mai multe puteți citi aici.