Fondul Monetar Internațional a avertizat că economia globală ar putea înregistra un ritm de creștere de 2,7% anul viitor, din cauza efectelor războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a Europei, Chinei și Statelor Unite.
O redeschidere completă a economiei chineze este „cea mai bună veste” la care piețele s-ar putea aștepta pentru 2023, susține Daniel Lacalle, economist șef la Tressis Gestion, care adaugă că economia globală se va confrunta, probabil, cu un deceniu de creștere lentă, informează Nbc.
Economiile din întreaga lume s-au confruntat cu o multitudine de șocuri – de la invazia Ucrainei, până la politicile ”zero Covid” ale Chinei, care au dus la creșterea inflației și au slăbit activitatea. Fondul Monetar Internațional estimează acum că creșterea PIB-ului global va încetini, de la 6% în 2021, la 3,2% în 2022 și 2,7% în 2023. FMI a caracterizat acest lucru drept „cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare globale și a fazei acute a pandemiei de Covid-19”.
Inflația globală va scădea la 6,5% în 2023, dar tot nu va atinge nivelurile țintă ale băncilor centrale
Între timp, se estimează că inflația globală va crește de la 4,7% în 2021, la 8,8% în acest an, înainte de a scădea la 6,5% în 2023 și la 4,1% până în 2024, rămânând peste nivelurile țintă pentru multe bănci centrale importante. China a oferit o gură de oxigen economiștilor și participanților de pe piață, după ce a anunțat oficial sfârșitul caratinării pentru cei care sosesc în țară pe 8 ianuarie, semnalând sfârșitul politicii ”zero-Covid” pe care a menținut-o de aproape trei ani.
De ce este foarte importantă redeschiderea economiei Chinei
Într-un interviu pentru CNBC, Lacalle a spus că o redeschidere completă a economiei chineze ar putea fi „cea mai bună veste” la care piețele s-ar putea aștepta pentru 2023. ”Am asistat la o imagine foarte sumbră pentru economia chineză, care este esențială nu doar pentru creșterea restului lumii, ci mai ales pentru America Latină și Africa”, a afirmat expertul. „Redeschiderea economiei chineze va da, cu siguranță, un impuls semnificativ creșterii, în întreaga lume și cred că este un factor foarte important. Exportatorii germani și francezi au resimțit efectele blocărilor din China, iar acest lucru, cu siguranță, va ajuta foarte mult”, a adăugat el.
Vom intra într-un deceniu de creștere foarte slabă și cu niveluri ridicate de inflație
Cu toate acestea, Daniel Lacalle a sugerat că acest impuls nu va putea readuce nivelurile de creștere acolo unde erau înainte de pandemie. ”Probabil, vom intra într-un deceniu de creștere foarte, foarte slabă, în care economiile dezvoltate se vor simți norocoase cu o creștere de 1% pe an, dacă sunt capabile să o realizeze, și mai regretabil decât orice, cu niveluri ridicate de inflație”, a spus Lacalle. În ciuda perspectivei sumbre, el a subliniat că la orizont nu se prefigurează o criză. „Cred că piețele încep să stabilească acel mediu în care situația la nivel global nu este de un nivel susținut de creștere și dezvoltare economică, ci unul în care evită o criză financiară și, dacă se va întâmplă acest lucru, atunci este un lucru pozitiv,” a concluzionat el.