Potrivit estimărilor Forbes, miliardarii planetei au pierdut 1,9 trilioane de dolari în 2022, averea lor colectivă scăzând de la 13,8 trilioane de dolari în ziua de Anul Nou, la 11,9 trilioane de dolari pe 9 decembrie.

Numărul miliardarilor a scăzut în acest an, la fel și averile lor

Numărul miliardarilor a scăzut și el, de la 2671, la 2.523, conform Forbes. Acesta să fie motivul pentru care fondatorul și președintele executiv al gigantului Amazon, Jeff Bezos, cel mai puternic retailer din lume, a ținut să tragă un semnal de alarmă?

Într-un interviu acordat CNN, Jeff Bezos a declarat că economia „nu arată deloc bine acum” și că nu sunt semne bune pentru cei care vor să investească. „Lucrurile încetinesc. Uitați-vă la disponibilizările care au loc în multe sectoare ale economiei”, a declarat Bezos, potrivit Moneywise.

Banca centrală a SUA a crescut, din nou, ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, pentru a patra oară consecutiv, dar președintele Fed, Jerome Powell, a lăsat impresia că este posibil ca Fed să aibă o abordare mai relaxată, începând din decembrie. Experții Goldman Sachs susțin că banca centrală americană pare că va crește ratele dobânzilor pentru o perioadă mai lungă, dar într-un ritm mai lent, ceea ce scade probabilitatea declanșării unei încetiniri a activității economice.

Păstrați-vă banii și așteptați să vedeți ce se întâmplă!

„Dacă sunteți o persoană care se gândește să-și cumpere un televizor cu ecran mare, poate ar fi bine să așteptați, să vă țineți banii și să vedeți ce se întâmplă”,  continuat miliardarul.

Același lucru este valabil și pentru cei care vor să cumpere o mașină nouă

„Același lucru este valabil și pentru cei care vor să cumpere o mașină nouă, un frigider sau orice altceva. Doar eliminați un anumit risc din ecuație”, a continuat el. Bezos a anunțat recent că vrea să doneze încă din timpul vieții sale cea mai mare parte a averii sale de 124 de miliarde de dolari. Al doilea cel mai bogat om din lume a declarat că îşi pune averea la bătaie pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a sprijini oamenii care pot ”uni omenirea în fața profundelor diviziuni sociale și politice”.

Ce va fi dacă economia intră în recesiune

Potrivit Moneywise, nu toate afacerile sunt la fel. Unele, precum cele de mai jos, ar putea avea, în continuare, rezultate bune, chiar dacă economia intră în recesiune.

Utilitățile

Sectorul de utilități este format din companii care furnizează energie electrică, apă, gaze naturale și alte servicii esențiale locuințelor și întreprinderilor. Acest sector este rezistent la recesiune: indiferent de ce se întâmplă cu economia, oamenii vor trebui să-și încălzească casele și să aprindă lumina. De asemenea, sectorul este recunoscut și pentru plata dividendelor.

Sănătatea

Asistența medicală este un exemplu clasic de sector defensiv datorită lipsei de corelare cu evoluțiile economiei. În același timp, sectorul oferă un mare de potențial de creștere pe termen lung datorită vântului demografic favorabil și a numeroaselor inovații. Pentru a accesa anumite segmente din domeniul sănătății, investitorii pot căuta iShares Biotechnology ETF (IBB) și iShares U.S. Medical Devices ETF (IHI).

Imobiliarele

Deși ratele ipotecare au crescut, imobiliarele și-au demonstrat mai mereu rezistența în vremuri de creștere a ratelor dobânzilor. Proprietățile pot oferi mai mult decât creșterea prețurilor, iar investitorii pot câștiga un flux constant de venituri din chirii.