Un fost premier al României vine cu cel mai negru scenariu! Ce se va întâmpla în Europa, după ce Finlanda și Suedia au anunțat că vor în NATO
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a vorbit despre ceea ce ar putea urma în Europa, după ce Finlanda și Suedia au anunțat că doresc să fie membre ale Alianței Nord-Atlantice.
„Noi ne-am făcut iluzii că războiul rece s-a încheiat în 1989 – 1990, apoi în 1991 s-a destrămat Uniunea Sovietică, Rusia a devenit o țară care avea o relație oarecum civilizată cu Occidentul, încerca să beneficieze de ceea ce a însemnat până la urmă într-o formulă de după 1991 un capitalism sovietic și care încerca să scoată din haos un conglomerat care era Uniunea Sovietică printr-o relație armonioasă, încurajată, de altfel, de Occident, poate pentru anumite interese, dar în orice caz într-o relație care a mers destul de bine până când Rusia a avut sentimentul că această expansiune către Est a NATO construiște un control sanitar, o zonă de izolare și dispare acea zonă tampon care era cumva acceptat între Occident și Rusia”, spune acesta.
Intenția Finlandei și Suediei de a intra în NATO este îngrijorătoare
Adrian Năstase a mai spus că dorința celor două țări de a fi membre ale Alianței Atlanticului de Nord este îngrijorătoare, aducând aminte că actualul conflict din Ucraina a pornit din cauza faptului că țara lui Volodimir Zelenski a dorit să fie membră a NATO.
„Iar acum am impresia că se joacă un fel de joc de șah, dar jocurile de șah nu durează la infinit. Ele, până la urmă, ajung la un anumit deznodământ, iar pentru mine este extrem de îngrijorător faptul că Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO. Știm foarte bine că această agresiune a Rusiei, indiferent cum o numesc ei, a pornit tocmai de la intenția Ucrainei de a deveni membru al NATO”, mai spune fostul premier al României.
Ideea de neutralitate se distruge
Acesta a mai spus că dacă Finlanda ar adera la NATO, atunci „s-ar adăuga încă 1.300 de kilometri de frontieră directă cu Rusia”. Adrian Năstase a mai spus că dacă ar adera și restul țărilor baltice, atunci „s-ar distruge o anumită idee de neutralitate”.
„Acum s-ar adăuga încă 1.300 de kilometri de frontieră directă cu Rusia, printr-o eventuală aderare a Finlandei. Iar apoi, pe toată zona de nord, alături de țările cunoscute, de cele trei țări Baltice, de Danemarca, de Norvegia, practic s-ar adăuga FInlanda și Suedia, distrugându-se o anumită idee de neutralitate pe care Rusia încearcă să o impună acum Ucrainei. Iar asta este în mod evident o formulă prin care Occidentul încearcă să împingă lucrurile pe o zonă care sigur că este într-un fel agreată de către populația din Finlanda și din Suedia”, mai spune Adrian Năstase.
Va exista o presiune suplimentară
Tot la Antena 3, fostul premier al României a mai spus că deciziile pe care le vor lua cele două țări vor aduce o nouă presiune și că va urma și o perioadă de instabilitate, asta în timp ce războiul din Ucraina va continua.
„Este clar că ce se întâmplă săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, prin anunțarea probabilă a hotărârii celor două țări de a adera la NATO, va crea o presiune suplimentară în așteptarea poziției celorlalte țări din NATO, dar oricum – așa cum s-a întâmplat după 2008 – va urma o perioadă de instabilitate, de tensiuni, iar conflictul din Ucraina va continua”, a spus Adrian Năstase.