Întrebarea, spune el, este dacă această perioadă de activitate economică mai slabă se va agrava. De altfel, și investitorul în tehnologie David Sacks, unul dintre confidenții lui Elon Musk, repetă acest lucru de câteva luni, provocând reacțiile unor economiști renumiți precum Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA, scrie The Street.
Politica Fed menită să combată inflația a dus la recesiune
Cauza principală a recesiunii este, potrivit miliardarului, politica monetară a Rezervei Federale de combatere a inflației. De câteva luni, banca centrală a SUA a majorat ratele dobânzii de referință, făcând ca toate creditele să fie mai scumpe. Principala consecință a politicii Fed este reducerea consumului, unul dintre motoarele creșterii. În plus, companiile sunt obligate să amâne anumite proiecte, deoarece împrumutul pentru investiții devine mai costisitor.
Banca centrală a schimbat macazul în fața unei creșteri fără precedent a prețurilor și-a majorat ratele dobânzilor între 5% și 5,25%. Rezerva Federală a aprobat în martie o nouă majorare a ratei dobânzii cu un sfert de punct procentual, dar a semnalat că turbulențele din sistemul bancar ar putea pune capăt campaniei de creștere a ratelor mai devreme decât părea probabil. Oficialii Fed au recunoscut în ultimul an riscul de a fi nevoiţi să lupte simultan cu două probleme – instabilitatea financiară și inflația.
Creșteri ulterioare ale ratelor vor declanșa o recesiune severă
„Tendința este îngrijorătoare. Fed trebuie să reducă imediat ratele dobânzilor, care amplifică probabilitatea unei recesiuni severe”, a avertizat Musk în noiembrie. În aprilie, Musk a emis o nouă rundă de avertismente privind creșterea ratelor dobânzilor. „Deciziile Fed sunt îngrijorătoare. O recesiune ușoară este deja aici. Creșteri ulterioare ale ratelor vor declanșa o recesiune severă”, afirma șeful Tesla.
Unul dintre sectoarele cele mai afectate de majorările ratelor este, potrivit lui Musk, cel imobiliar. Ca și alți experți, el susține că proprietățile imobiliare sunt într-un declin la fel de puternic ca în 2008, o situație care a provocat a doua cea mai gravă criză financiară din istorie.
Criza imobiliară nu va cruța pe nimeni
Miliardarul crede că această criză imobiliară nu va cruța pe nimeni, nici proprietarii, nici cumpărătorii de case. „Prețurile caselor sunt în scădere aproape peste tot”, a spus un utilizator de Twitter, pe 4 iunie, postând un grafic care arată că două treimi din economiile în care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică urmărește prețurile locuințelor au înregistrat scăderi. Lista țărilor afectate include SUA, China, Germania, Italia, Franța, Coreea de Sud și India.
„Acest lucru se va accelera, deoarece ratele mari ale dobânzilor fac casele mai puțin accesibile”, a comentat Musk pe 5 iunie.
Majoritatea băncilor centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a combate inflația la nivel mondial. Musk crede că această politică monetară va scoate de pe piață mulți potențiali cumpărători de case, deoarece creditele ipotecare devin prea scumpe. Un alt mod în care creșterea ratelor dobânzilor îi afectează pe proprietarii de case este faptul că refinanțarea creditelor ipotecare devine tot mai dificilă.