„Credem că inflația va fi mai mare, pe viitor, din punct de vedere structural”, a spus acesta într-o convorbire cu investitorii din fondul său speculativ, Pershing Square. „Nu credem că este posibil ca Rezerva Federală să poată readuce inflația înapoi, la un nivel consistent de 2%”, a mai spus Bill Ackman, potrivit BusinessInsider.
În Statele Unite, inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani, ajungând la 9,1% în iunie, și a coborât la 7,7%, în octombrie. Fed a reacționat prin creșterea dobânzii de referință, de la aproape zero, în martie, la 4% în prezent și a semnalat că ar putea atinge un vârf de peste 5% pentru prima dată din 2007.
Piețele sunt prea optimiste dacă cred că amenințarea inflației se va risipi și ratele vor scădea
Cu toate acestea, Ackman a sugerat că piețele sunt prea optimiste dacă cred că amenințarea inflației se va risipi și ratele vor scădea. El a observat că ratele mai mari erodează valoarea viitoarelor fluxuri de numerar ale companiilor și, prin urmare, ar putea influența prețurile acțiunilor.
„Ratele dobânzii pe termen lung sunt mult sub peste unde ar trebui să fie”, a spus el. „Credem că acesta este un risc pentru acțiuni”, a adăugat investitorul. El și-a întemeiat prognoza privind inflația pe o predicție recentă, conform căreia companiile americane, după ce au suferit de pe urma întreruperilor lanțurilor de aprovizionare în timpul pandemiei, vor deconta acum și mai mult.
Ce spune despre creșterea prețurilor
„Nu vom mai avea același tip de subvenții în viitor”, a spus Ackman, referindu-se la costurile externalizării forței de muncă din ultimele decenii. El a indicat creșterea salariilor globale și costul ridicat al tranziției de la combustibilii fosili la sursele de energie regenerabilă, drept factori care conduc la creșterea prețurilor. Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an pentru a limita inflația galopantă, iar pentru Statele Unite, Morgan Stanley a prezis că Rezerva Federală va menține dobânzile la un nivel ridicat în 2023, deoarece inflația rămâne puternică după ce a atins un nivel maxim în trimestrul al patrulea al acestui an.
„Economia americană va evita de puțin recesiunea în 2023, dar aterizarea nu va fi atât de ușoară, deoarece creșterea numărului de locuri de muncă încetinește semnificativ, iar rata șomajului continuă să crească”, se arată în raport, care prevede o expansiune de 0,5% anul viitor.
În SUA, prețurile la bunuri și servicii au crescut cu 7,7% în perioada de 12 luni încheiată în octombrie, cea mai mică rată începând din ianuarie, ceea ce a condus la speculații că eforturile Rezervei Federale de a îmblânzi inflația prin creșterea ratelor dobânzii ar putea da roade.