„Suntem aproape în pragul unui colaps al rețelei electrice. Este o realitate, iar sud-africanii trebuie să știe că ne îndreptăm spre întuneric, în timp ce politicienii își continuă activitatea ca de obicei, ca și cum nu ne-am afla într-o criză”, a afirmat Malema, conform unei publicații locale.
Guvernul sud-african a decis, luna trecută, încheierea stării naționale de dezastru, anunțată de președintele Cyril Ramaphosa la începutul lunii februarie. Decizia a fost menită să rezolve cea mai gravă criză a energiei electrice din istoria țării. Guvernul a spus că starea de dezastru a fost un „răspuns necesar” la criza de energie, dar că de atunci, au fost puse în aplicare o serie de măsuri pentru a face față penuriei de energie și întreruperilor de zilnice de curen, cunoscute sub numele de „descărcare”.
Întreruperile de curent au devenit un eveniment obișnuit în cea mai industrializată țară de pe continentul african
În ultimii 15 ani, întreruperile de curent au devenit un eveniment obișnuit în cea mai industrializată țară de pe continentul african, dar situația s-a înrăutățit în acest an, cu pene de curent zilnice, de câteva ore impuse de furnizorul de electricitate Eskom.
Aceste întreruperi de curent, menite să reducă presiunea asupra rețelei electrice suprasolicitate, cu numeroasele sale centrale electrice pe cărbune, vechi și prost întreținute, care se defectează în mod regulat, au lovit puternic cea mai industrializată economie a continentului.
Morții vor trebui îngropați în aceeași zi
„Ne îndreptăm către un dezastru mai rău decât a fost Covid. Morții vor trebui îngropați în aceeași zi pentru că nu vor exista frigidere în care să fie ținuți”, a spus Malema, lider al opoziției din Africa de Sud.
El a cerut ca președintele țării și guvernul să demisioneze. De asemenea, a cerut ca fostul CEO al Eskom, Brian Molefe, să revină la compania de energie electrică.
Otrăvit cu cianură
Actualul șef al Eksom, Andre De Ruyter, companie care produce aproximativ 90% din electricitatea Africii de Sud a supraviețuit, la începutul anului, unei tentative de otrăvire cu cianură. El a băut o cafea la biroul său din Johannesburg, pe 13 decembrie. Cu câteva zile înainte, De Ruyter își prezentase demisia din funcția de CEO Eskom.
Presupusa tentativă de omor a lui De Ruyter demonstrează lupta intensă care are loc între cei care doresc ca Africa de Sud să muncească și să prospere și cei care vor să se îmbogățească în mod corupt, au scris unele publicații.
Întreruperile record de energie electrică din acest an au costat economia sud-africană sute de milioane de dolari, destabilizând profund comerțul și industria. Situația a provocat furia publicului, cu pene de curent repetate care, în unele zile, au durat mai mult de 11 ore.
Lupta cu corupţia din sectorul energetic
„Am raportat problema la SAPS (Serviciul de Poliție din Africa de Sud – n.r.) pe 5 ianuarie 2023 și se poate presupune că incidentul este în curs de investigare”, a precizat Andre De Ruyter.
Compania a confirmat la rândul ei „incidentul de otrăvire” şi afirmă că a fost depusă o plângere penală în acest caz, fără a oferi detalii suplimentare. Din momentul în care a devenit CEO-ul Eskom, Andre De Ruyter a încercat să lupte cu corupţia din sectorul energetic, iar asta a dus la tensiuni mari cu Guvernul. Însuşi ministrul Energiei l-a acuzat pe De Ruyter că „ar fi instigat la acțiuni împotriva statului”.
Demisia lui Andre De Ruyter, care a venit cu doar câteva zile înainte să fie otrăvit, a avut loc pe fondul ciocnirilor cu partidul de guvernare și al întreruperilor de curent în masă în toată țara. Africa de Sud a avut 188 de zile de întreruperi de curent în 2022, ca urmare a unor defecțiuni neașteptate la fabricile Eskom.