În cadrul unui interviu acordat la B1 Tv, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a vorbit despre modul în care economia țării evoluează. Acesta susține că nu poți „să ceri un timp de adaptare” având în vedere „situația prin care trece România în momentul actual”.

Deficit şi presiune pe cursul valutar. “O situație complicată”, spune ministrul

Întrebat la ce fel de situație se referă, ministrul a explicat că este vorba despre o situație complicată din toate punctele de vedere. Mai excact, acesta susține că este vorba despre o serie de dezechilibre macroeconomice care s-au tot adâncit în ultimii ani și ale căror efecte se resimt de abia acum.

Ministrul a dat exemplu deficitul comercial care este într-o continuă creștere, dar și presiunea pe cursul valutar, în contextul în care există importuri. Câciu menționează că deficitul bugetar trebuie redus.

„O situație complicată, situația complicată din toate punctele de vedere. Dincolo de partea aceasta care, evident, se resimte la nivel de economie, de cetățean, noi avem niște dezechilibre macroeconomice care s-au adâncit în ultimii ani.

Adrian Câciu, despre presiunile asupra economiei românești

Știu, au fost o serie de abordări, „tigrul Europei” și alte sintagme de genul acesta folosite spectaculos, dar oricine se uită pe statistici și pe datele macro vede că avem un deficit comercial în creștere, o presiune pe cursul valutar pentru că ai importuri, vede că avem un deficit de concurent mare, un deficit bugetar care trebuie redus”, a declarat acesta.

Totodată, ministrul susține că presiunile sunt din ce în ce mai mari, iar efectele pandemiei de coronavirus încă se resimt din punct de vedere economic asupra țării.

„Presiunile sunt extraordinar de mari de a veni, totuși, cu o compensare și în zona de viață economică pentru că avem putere de cumpărare pierdută, care n-a fost recuperată de pe timpul pandemiei. N-a fost încă recuperată”, a mai spus Câciu, la postul B1TV.

Referitor la PIB, ministrul susține că acesta are la rândul său niște componente care trebuie compensate, astfel încât să ajungă la o anumită valoare.

„În momentul în care te focusezi doar pe cifre statistice, a crește PIB-ul… PIB-ul este până la urmă dat de niște componente.

De exemplu, când una din componente care înseamnă consum scade pe partea privată, o compensez pe partea de consum guvernamental, adică pe deficit”, a adăugat oficialul.