Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a explicat că țara noastră a devenit dependentă de importurile de hrană, ceea ce reprezintă un risc major pentru economia României. „Este teribil de grav”, a exclamat acesta.
Conform informațiile înregistrate de Ministerul Agriculturii, țara noastră a devenit dependentă de importurile de produse alimentare, precum carnea de porc, legumele și fructele și zahărul.
În prezent, România acoperă din producția națională doar cerința oamenilor pentru carnea de oaie, capră și cereale.
„Este teribil de grav, pentru că în primul rând dependența aceasta de importuri de hrană este un element de risc major pentru oricare țară, orice comunitate. Este un risc major și pentru o familie care nu are propriile surse ca să-și poată asigura în ritmul normal alimentația.
Suntem dincolo de vulnerabilitatea aceasta obișnuită. Suntem teribil de vulnerabili. Intrăm în zona unui risc major care ar trebui să facă analiza inclusiv a CSAT. Cu toate măsurile, investițiile făcute, deficitul comercial pe balanța comercială cu produse agroalimentare se adâncește.
El nu mai este un deficit de ramură, de domeniu. Este un deficit național cu consecințe dintre cele mai grave asupra dezvoltării întregii economii și a siguranței naționale”, a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Dependența de importuri de carne de porc se va accentua
Fostul ministru al Agriculturii a explicat că problemele din agricultura românească sunt ignorate și anticipează cu pesimism că dependența de importuri va crește treptat.
„Nu volumul de bani este foarte important, ci ceea ce poți cumpăra cu masa monetară. Aici e o problemă pe care nu o corelăm niciodată.
Pe problemele din agricultură, din păcate, și ați dat exemplul cărnii de porc – să nu uităm că România a fost o mare exportatoare de carne de porc, România a deținut piețe întregi, cum a fost piața rusească care a fost partener inclusiv pentru anumite organisme internaționale pe domeniu. Pe domeniul fructelor-legumelor am fost exportatori.
De această dată riscăm ca această dependență să se adâncească din nou și suntem câteva persoane care atenționăm de ani de zile asupra acestui lucru și nu se face nimic. Dependența de importurile de carne de porc se va accentua, pentru că ieri discutam cu un mare crescător și unul excepțional de bun, inclusiv integrat în producție, că vrea să renunțe total la activitatea creșterii porcului.
Nu am toate datele, dar în ultimele două luni au fost sacrificate peste 50.000 de vaci de lapte, apropo de ce înseamnă legătura și dependența noastră de importul de produse lactate. Este aproape de neconceput situația în care ne găsim”, a spus aceasta.
Avem fructe românești în depozite, dar cumpărăm alimente de import
Valeriu Tabără susține că pentru a avea asigurate surse de hrană pentru populație avem nevoie de o redresare a sistemului zoothenic național.
„Chiar astăzi discutam despre strategia în domeniul fructelor. Este nepermis să stăm în depozite cu fructe și să importăm. Este o anomalie de comportament al instituțiilor statului. Avem aceleași probleme să asistăm la aceste nerentabilități din interior, dar noi să importăm în continuare și să aducem materie primă din străinătate să facem produse românești. Noi o să compromitem și aceste branduri în viitor.
(…) Redresarea sistemului zootehnic este fundamentală pentru a da siguranță în alimentație. El reprezintă acum în România circa 22% față de 60% cât ar trebui să fie, sau 50% măcar pentru o funcționalitate normală și o garanție a asigurării surselor de hrană pentru populație din resursa internă. Avem posibilitatea să producem”, a explicat acesta la Digi24.