Incapacitatea de plată a creditelor de consum s-a ridicat la 1,53 miliarde de euro în ianuarie, o creştere de 14 la sută de la ultimul împrumut de salvare din luna mai. Acesta este şi cel mai ridicat nivel al datoriei private neplătite de când Banca Portugaliei a început să ţină evidenţa, cu 15 ani în urmă.

Nuno Pinto nu are niciun venit, singura sursă de ajutor venind de la părinţii lui, dar trebuie să ramburseze un credit pe care l-a luat înainte ca Portugalia să fie cuprinsă de criza financiară. El crede că falimentul personal este singura cale de ieşire din situaţia financiară dificilă în care se află familia sa.

Anul trecut, falimentele personale le-au întrecut numeric, pentru prima oară, pe cele ale companiilor, reprezentând 55% din toate insolvenţele din Portugalia.

"Sunt în datorii până la gât. Sper să pot obţine ceea ce cred că e ultima mea şansă – falimentul personal", a povestit Pinto pentru Associated Press, el, soţia şi fiica de nouă ani riscând să fie evacuaţi din casa pe care au pus ipotecă. Obţinerea insolvenţei prin intermediul instanţei îi va permite să renegocieze un plan de rambursare specială cu creditorii săi.

Iar cazuri precum cel al lui Pinto nu sunt greu de găsit în aceste zile în ţara în care cei 10,6 milioane de locuitori se confruntă cu cele mai grave dificultăţi financiare din istoria recentă.

Natalia Nunes, unul dintre avocaţii Asociaţiei de Apărare a Consumatorilor, spune că cel mai mult are de suferit clasa de mijloc. Familia tipică ce ajunge în situaţia de a solicita ajutor este formată din părinţi de 35-45 ani cu un copil, ce câştigă împreună mai mult de 1.500 de euro pe lună.

O organizaţie catolică de caritate a raportat luna aceasta că cererile de ajutor, inclusiv ajutor alimentar, aproape că s-au dublat faţă de anul trecut, la peste 95.000. De asemenea, numărul proprietăţilor confiscate de bănci şi scoase la licitaţie a crescut îngrijorător de mult. Euroestates, una dintre cele mai mari case de licitaţii din Portugalia, spune că numărul de licitaţii s-a triplat din 2008, la aproape 30 pe an. În 2008, aproximativ 600 de proprietăţi au fost scoase la licitaţie, iar anul trecut s-au  vândut prin Euroestates circa 2.000.

Luis Sequeira Fernandes, un avocat care conduce unul dintre cele mai mari birouri de executori judecătoreşti, constată că debitorii nici nu prea mai au bunuri pentru a fi confiscate. "Obişnuiam să recuperez în jur de 60 la sută din banii datoraţi. Acum vorbim de un procent de 30-40 la sută", a spus Fernandes Sequeira pentru AP. În plus, oamenii au devenit disperaţi şi mult mai agresivi, spune el.

Datoria totală (a statului, companiilor şi a persoanelor fizice) a ajuns la 418% din PIB anul trecut. Portugalia nu a fost niciodată atât de adânc îndatorată, ţara fiind nevoită să calce pe urmele Greciei şi Irlandei şi să apeleze la un împrumut de salvare de 78 miliarde euro pentru a evita falimentul naţional.

Creditorii au cerut măsuri de austeritate pentru reducerea nivelului datoriei, dar ele nu au făcut decât să agraveze şi mai mult ţara aflată în al doilea an consecutiv de recesiune, în timp ce şomajul a urcat la un nivel record de 14,8 la sută. Problemele continue cu care se confruntă Portugalia nu par decât să întărească ideea că ţara ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar european de urgenţă. În plus, economistul Nouriel Roubini anticipează că Portugalia va urma același drum cu cel al Greciei, în sensul că va ajunge în incapacitate de plată, iar creditoriii vor trebui să-i restructureze datoriile. El crede, în continuare, că prima care va cere ieșirea din zona euro este Grecia, iar Portugalia o va urma.
Au început falimentele: Care va fi următoarea țară care intra în incapacitate de plată
Criza se adânceşte în Portugalia: Primăriile riscă intrarea în incapacitate de plată